Hirdetés

Az Intel megkezdte 32 nm-es chipek gyártását

A "tikk-takk" ütemterv ismét a "tikk" fázisába ért, így az Intel elkezdte sorozatgyártani 32 nanométeres lapkáit, melyek a Westmere családnevet viselik. Az új gyártástechnológia és a chip nagy előrelépés a cég számára, sok év és még több befektetett pénz kellett a kifejlesztéshez. Az Intel hét milliárd dollárt invesztált a 32 nm-es technológiába. Az  első  processzorok, amik már az új csíkszélességgel készülnek az asztali gépekbe tervezett Clarkdale és a notebookokba szánt Arrandale kódnevű lapkákra épülnek.

A „Dale” chipekben a CPU és a grafikus magot tartalmazó GMCH vezérlő egybe van építve, ami erősen eltér a korábbi processzorok felépítésétől. Igaz, hogy a Westmere esetében még nem egy lapkában van minden, ahogy az majd a Sandy Bridge esetében várható, hanem külön szilíciumszeleten.

Fontos megjegyezni, hogy az integrált grafikus mag csak az új H55-ös és H57-es lapkakészlet társaságában kelthető életre, így a most megjelent P55-ös alaplapokban csak diszkrét grafikus kártya mellett bírható a processzor működésre. Az Arrandale-ek első szállítmánya már év vége felé várható, míg a Clarkdale egy kicsit később érkezik meg.

Az Intel nagy figyelmet fordít az új 32 nm-es Westmere chipekre a szeptember 22-én kezdődő Intel Developer Forumon (IDF) is, ahol még számos bejelentést fog tenni, többek között a sokak által várt Larrabee diszkrét grafikus rendszerről is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés