Hirdetés

Megint változott az Intel ütemterve

Az elmúlt hónapokban rengeteg információ látott napvilágot az Intel terveiről, ám ezek a gyártókkal való egyeztetések miatt szinte hétről hétre változnak. A partnerek szerint ennek a legfőbb oka az, hogy az új termékeket úgy kell pozicionálni, hogy a megfelelő kereslet fenntartása mellett a régi modellek eladásait se veszélyeztessék. Az új, hivatalosan bemutatott asztali ütemterv elméletben már a végleges állapotot tükrözi.


[+]

Az abszolút csúcskategóriát nem meglepő, hogy a Core i7-975 Extreme Edition fogja képviselni, amit várhatóan 2010 második negyedévében vált le a 32 nm-es gyártástechnológiával készülő Gulftown. A hat fizikai magot tartalmazó központi egység 12 logikai szálat is képes futtatni, és a jelenleg kapható, LGA1366-os foglalattal szerelt alaplapokba lehet majd illeszteni. A felsőkategóriát a Core i7-960 és a Core-i7-870 fedi majd le közel azonos árazással. Előbbi LGA1366, míg utóbbi LGA1156-os tokozással rendelkezik, így előre meg kell fontolni a vásárlást, mert az alaplap típusa is ettől függ majd. A hosszú távú bővíthetőség szempontjából egyikkel sem jár jobban a felhasználó, mivel a 2010 végén megjelenő, Sandy Bridge architektúrára épülő processzorok ismét egy új, LGA1155 jelzésű foglalatba érkeznek.

A középkategória érdekesen alakul, hiszen a szegmens három részre lesz osztva. Az alaplapgyártókkal való egyezkedés után az Intel úgy döntött, hogy piacon maradhat a Core i7-920, mely gyakorlatilag a legolcsóbban beszerezhető LGA1366 tokozással rendelkező processzor. A termék hasonló áron kínált, LGA1156 foglalatba illeszthető társa a Core i7-860 lesz. A legolcsóbb Lynnfield lapkára épülő megoldás szerepét a Core i5-750 tölti be, helyet biztosítva a jövőre érkező Clarkdale processzorok számára. Amíg ezek a központi egységek meg nem érkeznek, addig az öregedő Core 2 rendszerek töltik be a hézagokat.

A mobil piac sem úgy alakul, ahogy azt a múlt héten sejteni lehetett. A gyártók szerint a Z szériás Atomok forgalmazásának beszüntetése rossz ötlet, így sikerült meggyőzni az Intelt, hogy a termék még egy ideig a piacon maradjon. A Pine Trail-M nevű, új generációs Atom platform 2010 elejére csúsztatott megjelenése is bizonytalanná vált, mivel több partner szerint az eredetileg tervezett, év végi debütálás sem okoz majd fennakadást az öregedő rendszerek eladásában. Ebben a kérdésben az Intel még mindig kivár, így a konkrét megjelenési dátum várhatóan csak a szeptember vége felé megrendezett Intel Developer Forum során lesz megjelölve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés