Hirdetés

Az Intel is bevezeti CPU-i modellszámozását!

Persze, számunkra ez nem így lesz tálalva, de azért valahol mégis vicces. A Banias köztudottan egy nagyon gyors, ám nem annyira magas órajelen üzemelő processzor lesz, így teljesítményét máshogy kell majd hangsúlyozni. Úgy látszik, mégsem volt annyira botor dolog az AMD hasonló döntése, bármennyit is ágált ellene az Intel.

Banias: Pentium III alapú processzor lesz, de az Intel P4 féle Quad-Pumped Bus-t, azaz a P4-es rendszerbuszt használja majd (400 MHz QDR), valamint igen tekintélyes méretű L2-es cache-t kap (1 MB kezdetben, 0.09 mikronon pedig már 2 MB!). 1.3 GHz-es órajelről debütál, és mivel a proci alapjaiban P3-rokon, effektívebben bánik a MHz-ekkel, mint HyperPipeline-nal szerelt rokona.

Az Intel természetesen egy merőben más, komplexebb és igazságosabb "Performance ratinget", azaz modellszámozást akar, mint az AMD. Mivel a Banias notebook proci, ezért a jelölésbe nagy hangsúllyal esik majd a fogyasztás is. Véleményünk szerint egyébként pont ez az a pont, ami kissé nevetségessé teszi a komolykodást... a modellszámozás mögötti elv ugyanis jogos, de az elvet semmilyen szinten nem befolyásolja, hogy a processzor mennyit fogyaszt. Ha A CPU 100 MHz-es órajellel is gyorsabb, mint B CPU 1 GHz-en, akkor ennek a teljesítmény megítélésében helyet kell kapnia!

Banias extrák:


  • Advanced Branch Prediction
  • Micro-Ops Fusion
  • Power Optimised CPU Bus
  • Dedicated Stack Manager

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés