Hirdetés

Az AMD-s gépek tűnhetnek fel az Apple kínálatában?

Számítógép-alkatrészekhez felhasznált elektronikai komponenseket – konkrétan kondenzátorokat – gyártó tajvani cégek szerint az Apple belátható időn belül piacra dob olyan noteszgépeket, melyek az Intel helyett az AMD mobil processzorait tartalmazzák majd. A gyártók feltételezéseiket a nemrég megnövekedett komponenskeresletre alapozzák, bár azt nem indokolták, hogy ez miért pont egy Apple-AMD összeborulást vetít előre. Szakmai berkekben többen azt sem értik, hogyan kerülnek a képbe a tajvaniak; az Apple ugyanis többnyire japán gyártóktól származó kondenzátorokat épít számítógépeibe.

Tény ugyanakkor, hogy miután a Dell nemrég partneri viszonyt alakított ki az AMD-vel, az Apple maradt az egyedüli, kizárólagosan Intel CPU-kat tartalmazó személyi számítógépeket gyártó vállalat. Az amerikai cég idén januárban mutatta be első inteles megoldásait, a világelső processzorgyártóval kötött együttműködés azóta is busásan kamatozik. Tény mindemellett az is, hogy az ATI felvásárlásával az AMD automatikusan az Apple partnerévé avanzsált – az ATI grafikus megoldásai ugyanis számos Macintosh számítógépben megtalálhatók. Az ATI felvásárlása mindemellett jelen esetben azért is az AMD malmára hajthatja a vizet, mert a processzorgyártó mostantól nem csak CPU-kat, hanem alaplapi lapkakészleteket is kínálhat partnereinek – a hírek szerint már készül is az AMD első mobil platformja a Centrino mintájára.

A témával kapcsolatban két hónapja szólalt meg először nyilvánosan Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója: a cégvezető egy San Francisco-i előadása során az Apple-t az Intel túszának nevezte, ezzel tulajdonképpen a korábbi Dellhez hasonlította Steve Jobs vállalatát. A világ második számú processzorgyártójának vezetője a két cég lehetséges együttműködését firtatva az AMD processzorok kedvező árát mint egy, az Apple megoldásainak versenyképességét javító tényezőt emelte ki. Tény mindazonáltal, hogy a Macintoshok soha nem ár/teljesítmény mutatójukkal akarták meggyőzni a vásárlóközönséget, az Intel Core 2 Duo mobil processzorai teljesítményüket tekintve márpedig jelenleg felülmúlják az AMD megoldásait.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés