Hirdetés

Megtorpanhat az AMD előretörése a mobil szegmensben

Jól szerepelt a tavalyi évben az AMD az asztali számítógépekhez és a noteszgépekhez használatos processzorok piacán – derült ki a Mercury Research napokban kiadott tavalyi utolsó negyedéves gyorsjelentéséből. Az előbbiből 29,1 százalékos, az utóbbiból pedig 19,4 százalékos szeletet hasított ki (az egy évvel ezelőtti 24,4, illetve 15,1 százalék után). Minthogy a processzorpiaci tortából csupán morzsák jutnak más gyártóknak – ilyen a tajvani VIA Technologies és a bizniszből már kiszállt Transmeta –, az AMD egyértelműen az Inteltől lopott részesedést – magyarázta a piackutató.

Tajvani szakemberek mindennek ellenére óva intik az AMD illetékeseit a magabiztos ünnepléstől, szerintük ugyanis az AMD idén nem tudja majd megismételni a tavalyi növekedést, melyet elsősorban olcsó Mobile Sempron és kétmagos Turion 64 X2 processzorainak köszönhetett. A legfőbb riválisnak tekintett Intel a processzorpiac vezető gyártójaként 2007-ben mindent megtesz majd annak érdekében, hogy megállítsa ellenfelét, így többek közt még az év első felében jelentős mértékben felfuttatja a tavaly nyáron bemutatkozott Core 2 Duo mobil CPU-k termelési volumenét, miközben folyamatos árcsökkentéseket ígér. A gyártócégek szakemberei szerint könnyen előfordulhat, hogy ennek hatására a tavaly év végi folyamat megfordul, és az Intel visszaszerez néhány százaléknyi részesedést.

Az AMD ráadásul idén vélhetőleg nem tud megszerezni magának még egy olyan jelentős megrendelőt, mint a Dell (hacsak nem igazolódnak be a pletykák, és végül szerződést kötnek az Apple-lel is), amely tavaly év végén valamivel több, mint 400 000 AMD-s noteszgépet értékesített (ezzel egyébként csekély mértékben alulmúlva az előzetes várakozásokat). A második számú processzorgyártó az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban várhatóan meg tudja majd őrizni népszerűségét; ezen a piacon elsődleges szövetségese továbbra is a tajvani Acer lehet, amely itt messze a legtöbb AMD-s noteszt értékesíti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés