Hirdetés

Az Ageia lassan már fizet, csak vigyék a fizikai társprocesszorát

Az Ageia a jelek szerint másfél év alatt nem tudta elfogadtatni a fejlesztőkkel és a vásárlóközönséggel a játékprogramok fizikájával kapcsolatos számítási feladatokat végző célprocesszorát (Physical Processing Unit, PPU). A finoman szólva rossz fogadtatás elsősorban a PPU-t tartalmazó gyorsítókártyák magas árának köszönhető, a gyártó így az elmúlt időszakban többször is kénytelen volt csökkenteni a hardver árát.

Az Ageia legutóbb éppen a héten jelentette be, hogy a tengerentúlon (egyelőre csak két nagy webáruházzal közös akcióban) 99 dollárra mérsékli a PhysX gyorsítókártyák fogyasztói árát. Így is kérdéses, hogy az akció bármit előremozdít a technológia szekerén, a játékok túlnyomó többsége ugyanis továbbra sem ismeri fel a kártyákat, és amelyik képes kezelni a társprocesszort, az sem nyújt sokkal élvezetesebb játékmenetet vele.


PhysX kártya az Asus színeiben

Az Ageia kezdetben a BFG Tehnologies és az Asustek Computer közreműködésével indította útjára a PhysX gyorsítókártyákat, ám e két gyártón kívül azóta sem érdeklődött más a technológia iránt, melyet a nagyobb PC-gyártók közül is jóformán csak egy cég, a Dell karolt fel. A PhysX kártyák kezdetben 299 dollárba kerültek, tavaly év végén azonban a gyér kereslet és az olcsóbb előállítás miatt a 179-249 dolláros ársávba kerültek, miközben értéknövelőként PhysX-támogatást nyújtó játékprogramok kerültek a csomagba.

A cég húzócímekkel is igyekezett a múltban erősíteni a PPU-k pozícióját; ilyen volt például az idén májusban megjelent, mérsékelt sikert aratott CellFactor: Revolution, az Ageia ugyanakkor eddig csak két jelentős fejlesztővel tudott zöld ágra vergődni a támogatással kapcsolatban: egyikük a Tom Clancy regényei által ihletett játékokat jegyző Ubisoft, a másik a népszerű Unreal Tournament sorozat harmadik részét nemrég befejező Epic Games. Utóbbi játékhoz hamarosan speciális mod-kitet ad ki az Ageia, két olyan pályával kiegészítve, mely kihasználja a PPU erejét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ageia

Előzmények

Hirdetés