Hirdetés

Atom névre keresztelték az Intel kis fogyasztású processzorát

Az Intel fejlesztői fórumain jó ideje állandó témát jelentenek a hordozható, főként internetes alkalmazásokhoz szánt eszközök (Mobile Internet Device, MID). A kisméretű rendszerek szíve egy olyan x86-os processzor, amely egyszerűbb felépítésű, mint a nagyobb Core 2 chipek, így lassabb ugyan valamivel, de sokkal kevesebbet fogyaszt. A Silverthorne és Diamondville kódnevű processzorokról legutóbb az ISSCC félvezetőipari konferencia alkalmából közölt részleteket az Intel.

A Silverthorne mindössze 25 mm2 alapterületű, 47 millió tranzisztorból áll, TDP értéke típustól függően 0,6 és 2,5 watt között alakul, órajele 1,8 GHz-ig skálázódik. A lapka köré épülő platform Menlow kódnéven fut, és tartalmazza a chipsetben helyet foglaló memóriavezérlőt, grafikus magot, továbbá a vezeték nélküli hálózati vezérlőt is. A gyártó most hivatalosan is elkezdte a MID-ek alapját képező megoldás márkaépítését, ugyanis bejelentette, hogy a processzorok Atom néven kerülnek piacra, a platform egésze pedig a Centrino Atom processzortechnológia nevet fogja viselni.

Az Intel a fejlesztés során a mobil eszközökkel szemben támasztott követelményeket vette elsősorban alapul, azonban az Atom minden olyan számítógépben helyet kaphat, melyeknél nem fontos a komoly számítási teljesítmény, mivel főként internetezésre vagy más hálózati alkalmazások futtatására szánják őket. Az efféle olcsó hordozható eszközöket el is keresztelték netbookoknak, míg asztali változataikat nettopoknak; utóbbiak közé sorolhatók például azok a vállalati környezetbe szánt gépek, amelyek a vékony klienseknél nagyobb funkcionalitással bírnak, azonban a klasszikus PC-knél kisebbek, olcsóbbak, energiatakarékosbbak. Mindezek mellett az Atom szórakoztatóelektronikai eszközökben, beágyazott rendszerekben, de akár vékony kliensekben is használható, vagyis fontos szerepet szánnak neki az x86-os architektúra hadállásainak megerősítésében. Az Atom processzoros eszközök a korábbi hírek nyomán várhatóan a második-harmadik negyedévben kerülnek piacra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés