Hirdetés

Bemutatták a Classmate PC második generációját

A Sanghajban zajló Intel Developer Forum alkalmából bemutatták a Classmate PC második generációját. A kisméretű, olcsón előállítható noteszgéppel, vagy ahogy kommunikációs képességeire is utalva újabban nevezik, netbookkal főként a szegényebb országok technológiai felzárkózását kívánják segíteni azáltal, hogy igyekeznek minél több gyermek számára elérhetővé, illetve az oktatás részévé tenni a számítógép és az internet adta lehetőségeket.

A programhoz már több mint nyolcvan cég és szervezet csatlakozott, a hardvergyártóktól kezdve, amelyek az Intel referenciaterveit saját elképzelésük szerint alakíthatják, a szoftverfejlesztőkön, a tartalomszolgáltatókon és az oktatási szolgáltatásokat nyújtó szervezeteken át a helyi infrastruktúra kialakítását végző vállalkozásokig. Ennek eredménye, hogy a Classmate PC nem csupán hardvert jelent, hanem testre szabott Linux vagy Windows XP operációs rendszert is, továbbá legalább nyolc nyelven elérhető oktatási segédanyagokat, szoftvert és tartalmat.

A költségek visszafogásának szándékát tükrözi a konfiguráció, amely Celeron M processzor köré épül, van 802.11b/g Wi-Fi vezérlője, és legnagyobb változatában 9 hüvelykes kijelző, 512 MB memória, 30 GB-os merevlemez, hatcellás akkumulátor és webkamera is található. A funkcionalitáson túl ügyeltek arra is, hogy kellően robusztus legyen a gép, amely vízálló billentyűzetet kapott, és az átlagnál jobban ellenáll az ütődéseknek. Andrew Chien Intel-elnökhelyettes elmondta, hogy a későbbiekben elkészítik a Classmate PC Atom processzoros változatát is, ami hosszabb akkumulátoros üzemidőt és a jövőben várhatóan tovább csökkenő önköltséget fog eredményezni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés