Hirdetés

Legolcsóbb X79 alaplapját mutatta be az ASUS

Korábban az ASUS már bejelentette X79 chipkészletű alaplapjait, de a család az ASUS P9X79 (tehát Pro, Deluxe, WS és egyéb utótag nélküli) típussal vált teljessé, mely a belépő szintet képviseli a gyártó LGA2011 foglalatos alaplapjai között. Ez azt is jelenti egyben, hogy ennél gyengébb tudású és olcsóbb változat megjelenése belátható időn belül nem várható.

Ami az új variánst illeti, szerencsére nem sokban különbözik a nagyobb testvérektől, azaz alapvetően megtartja a P9X79 család értékeit, így nem kell lemondani az újonnan bemutatott funkciókról, mint az ASUS SSD Caching, USB BIOS Flashback, USB 3.0 Boost és a Digi+ Power Control. Szerencsére a belépő szint továbbá azt sem jelenti, hogy csökkenne a memóriafoglalatok száma, tehát a maximális nyolc darabot is megkapjuk. Szintén nem butították le a hangkodeket, így a valósidejű hangkódolás (DTS Connect) is elérhető maradt.


[+]

Az egyszerűsítés egyrészt az egyszerűbb, hőcsövektől mentes hűtésen és a PCI-Express foglalatok terén érhető tetten; a P9X79-esen csupán három darab PCIe x16-os és két darab PCIe x1-es sín található, de az előbbiből az egyik csak x8 foglalatnak megfelelő sávszélességből gazdálkodhat, valamint további megkötés, hogy csak két darab grafikus vezérlő működhet SLI-ben vagy CrossFire kiépítésben. Ethernet hálózati csatolóból is be kell érnünk egy darab gigabites vezérlővel, tehát se integrált Wi-Fi, sem pedig Bluetooth nincs.

Szintén kevesebb lett a csatlakoztatható belső SATA eszközök darabszáma, ugyanis csak az X79 által biztosított 4 darab SATA 3 Gbps és két darab SATA 6 Gbps áll rendelkezésre, míg a harmadik féltől (ASMedia) származó vezérlő csupán 1-1 darab eSATA eszközt fogad. Végezetül pedig az utolsó apró, de ugyanakkor fontos különbség, hogy csak négy darab USB 3.0-s portot kapunk – akárcsak a WS változaton.

A gyártó az ASUS P9X79 alaplapért 78 100 forintot kér, ami mintegy 9400 forinttal olcsóbb, mint az őt követő, 87 500 forintba kerülő P9X79 Pro, tehát ez sem éppen olcsó, de az LGA2011-es platform amúgy sem a vékony pénztárcájúaknak kedvez. A további modellek bruttó ajánlott végfelhasználói ára a következőképpen alakul: P9X79 Deluxe – 99 900 Ft, Sabertooth X79 – 93 900 Ft Rampage IV Extreme – 122 900 Ft.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés