Hirdetés

Apróbb változtatással és kisebb extrákkal érkezik az ASUS P9X79 WS változata

Az X79 chipkészlet és LGA2011 foglalat köré szánt újításait az ASUS már bemutatta, de a P9X79-ből eddig hiányzott a WS verzió. A Workstation Series rövidítéséből származó WS nevű ASUS alaplapok valamilyen szempontból mindig speciális helyet foglaltak el a kínálatban, és most sincs ez másképp. Elég, ha csak a külsőségeket vizsgáljuk, rögtön észrevehető, hogy a P9X79 családnál egy pár fokkal komolyabb hőcsöves hűtést kapott ez a változat, ami mentes mindenféle látványelemtől és ventilátortól.


[+]

A P9X79 WS az eddigi Workstation Series alaplapokhoz híven egy „csupa PCI-Express“ alaplap lett, azaz hat darab ilyen sín áll készen arra, hogy a vásárló megtöltse különböző vezérlőkkel. Erre lesz is lehetőség, ugyanis van négyutas SLI és AMD CrossFireX támogatás is. A PCI Express sávszélességek kiosztása a meglévő foglalatok között a következőképpen néz ki: a két kék és a két fekete x16-os sín a vezetékezés szempontjából teljes értékűnek számít, de a kártyák számától függően x16, x16/x16, x8/x8/x16 vagy x8/x8/x8/x8 sávból gazdálkodhatnak. A maradék két – x16-nak látszó – fehér foglalat viszont csak látszólag x16-os, valójában x4-nek felelnek meg.

Az integrált szolgáltatásokat tekintve a WS nem brillírozik, de nem is áll rosszul, így például a LAN vezérlő terén megkapjuk a dupla Gigabit Ethernetet, amire lehetett számítani, illetve a nyolccsatornás HD hangkodeket, viszont az eSATA-ról le kell mondanunk. Sokan talán azt várták, hogy ezen az alaplapon is lesz SAS vezérlő vagy PCI-X foglalat, de valószínűleg a gyártónál is belátták, hogy a célközönség számára ezek teljesen feleslegesek, ehelyett inkább hivatalosan is támogatja az LGA2011 foglalatba illeszkedő Xeon processzorokat.

Az ASUS P9X79 WS alaplap a felsoroltakon kívül tudja mindazokat a szolgáltatásokat, amelyeket korábbi cikkünkben már megemlítettünk és alaposabban is megvizsgáltunk (SSD Caching, USB Flashback stb). Sajnos az ára egyelőre még nem ismert,.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés