Hirdetés

Színre léptek a Gigabyte Sandy Bridge-E-hez készült X79 alaplapjai

Szép lassan minden nagy gyártó leleplezi saját, X79-es alaplapcsaládba tartozó termékeit. Most a Gigabyte-on a sor, melyről korábban már nem kevés információ szivárgott ki, de most már a teljes kínálatot és a pontos technikai paramétereket is szemrevételezhetjük.

A három darab, UD sorozatba tartozó, plusz egy G1 alaplap közös újítása az úgynevezett Gigabyte 3D Power, ami az X79 alaplapokat, pontosabban mind a processzor, mind pedig a memória tápellátó áramköreit egy háromutas digitális vezérlőmotorral látja el, és természetesen lehetővé teszi a valós idejű feszültségbeállításokat is. Ebben egyébként elsősorban az erre a célra írt segédprogram lesz a felhasználók segítségére. Természetesen a korábban már bemutatott 3D BIOS és Dual-UEFI is megtalálható az alaplapok tudástárában, és utóbbi átkapcsolható módon fog működni, így az egyikben tárolhatjuk a normál beállításokat, míg a másikat akár tuning célra is igénybe vehetjük.

A kínálat zászlóshajója a Gigabyte G1.Assassin 2 alaplap lesz, mely az extrákat tekintve nagyon hasonlít a Z68 G1.Sniper 2-re, ugyanis az Assassin2-n is megtalálható lesz a Creative CA20K2 hangprocesszor, a Killer E2100 Gigabit Ethernet hálózati vezérlő, valamint egy fejhallgató erősítő is. Az alapvetően zöld-fekete színben pompázó alaplapra csak 4 darab DDR3 foglalat került, így a felső harmad kicsit szellősebbnek tűnik. Kártyák fogadására alkalmas foglalatból hat darabot kapunk, amiből három PCIe x16, kettő pedig PCIe x1 szabványú, de van egy hagyományos PCI foglalat is. A PCI-Express foglalatok sávkiosztása a slotok foglaltságának függvényében alakul. A két szélső x16-os foglalat egyenként és együtt is képes x16 módban működni, de kettőnél több kártyát alkalmazó SLI vagy CrossFire kiépítést használva x8 üzemmódra váltanak. A középre elhelyezett harmadik, szintén teljes méretű PCIe foglalat maximum 8 sávval bír, tehát használata elsősorban abban az esetben javasolt, ha háromutas grafikus konfigurációt akarunk használni. A gyártó közleménye szerint mindegyik foglalat képes lesz fogadni a PCI-Express 3.0 szabványú kártyákat, ha a processzorba épített vezérlő működik ebben a módban, de ez igaz a teljes Gigabyte X79 családra.


[+]

Csatlakoztatható tárolók terén kihasználhatjuk az X79 nyújtotta képességeket, tehát a 2 darab SATA 6 Gbps és 4 darab SATA 3 Gbps alapból adott, ezt egészíti ki a két Marvell vezérlőre drótozott dupla SATA és szintén dupla eSATA 6 Gbps-os port. A 14 darab USB 2.0-s eszköz mellé négy darab USB 3.0-s fűzhető fel, utóbbiak kezeléséért a Fresco FL1009-es chip a felelős.

A hagyományos felépítésű UD szériába a legelőkelőbb pozícióban az X79-UD7 típus található. Ez az alaplap sem mentes az extráktól, de ezalatt más természetű dolgokra kell gondolni, mint az Assassin2 alaplap esetében. Itt ugyanis a 7.1 csatornás hangkodek a Realtek, míg a Gigabit Ethernet az Intel műhelyéből került ki, ráadásul SATA csatolófelületű tárolókból és USB 3.0-s eszközökből is ugyanannyit képes fogadni, mint az említett Assassin2.


[+]

Az újdonságot ennél az alaplapnál az OC-Touch megléte jelenti, ami magában foglalja a tuninghoz szükséges alaplapra integrált kezelőszerveket (melyekkel valós időben hajthatjuk végre az órajelemelést), a feszültségméréshez szükséges csatlakozásokat, a hibakereső kijelzőt, illetve a bekapcsoló-, reset és OC gombokat. További pluszt jelent az OC-PEG megléte, ami a négyutas grafikus kártyák használatakor képes biztosítani a plusz energiát a foglalatok számára az alaplapra integrált dupla SATA tápcsatlakozón keresztül. A négy darab grafikus vezérlő számára tehát 4 darab teljes hosszúságú PCIe x16 állított hadrendbe a Gigabyte, de ezek közül csak kettő teljes értékű foglalat, míg a másik kettő elektronikai szempontból PCIe x8 típusnak felel meg. A három vagy négyutas grafikus konfiguráció kiépítésénél az x16 foglalatok is x8 üzemmódba kapcsolnak át.

A sorozat közepén az X79-UD5 található. Gyakorlatilag ez az a modell, ami mentes az eddig taglalt extra funkcióktól (OC-Touch, OC-PEG) és speciális kiegészítőktől, valamint egyben az egyetlen is, melyen 8 darab DDR3 foglalat található az LGA2011 foglalat körül. PCI-Express x16 foglalatból ugyan csak hármat kapott, ezek sávkiosztása azonban megegyezik az Assassin2 variánséval, és természetesen van 3-Way SLI és CrossFireX támogatás is. Fontos megjegyezni még, hogy a szokásos nyolccsatornás Realtek hangchip és Intel Gigabit Ethernet mellé egy FireWire chipet és három darab Marvell SATA vezérlőt is integráltak rá. Ez utóbbi plusz 4 darab SATA 6 Gbps-os és 2 darab eSata 6 Gbps-os eszköz csatlakoztatását kínálja az X79 által alapból biztosított lehetőségeken felül.


[+]

Az eddig felsorolt alaplapokhoz jár a Gigabyte PCIe x1 foglalatba illeszthető kiegészítő kártyája, mely IEEE 802.11 b/g/n Wi-Fi modulként és Bluetooth 4.0 adapterként is funkcionál, és egy pár antenna is része a csomagnak.

Ez az apró, de hasznos kiegészítő sajnos már nincs az X79-UD3 dobozában, viszont az UD7-hez hasonlóan – a 4 darab PCIe x16 foglalatának hála – ebben az alaplapban is kiépíthető a négyutas SLI és CrossFireX konfiguráció a már megszokott sávkiosztással. Az UD5-höz képes viszont újra lecsökkentették a memóriafoglalatok számát négy darabra, és elhagyták a hőcsöves hűtést, a FireWire kaput és az egy szem alaplapra kivezetett bekapcsológombot is, viszont minden más tekintetben az UD5 felszereltségét másolja.

 


[+]

A Gigabyte G1.Assassin2, GA-X79-UD7, GA-X79-UD5 és a GA-X79-UD3 ára rendre 118 990, 101 900, 85 900 és 68 900 forint körül alakul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés