Hirdetés

Fotókon a novemberben érkező ASRock X79 Extreme7 LGA2011 foglalatos alaplap

A Sandy Bridge-E processzorokat befogadó LGA2011 foglalatos alaplapok processzor híján egyelőre nincsenek még a piacon, csak itt-ott látni egy-két kósza fotót az interneten, de azt sem feltétlenül azokról az alaplapokról, melyeket a egyértelműen végfelhasználóknak szánnak, nem pedig munkaállomásokba. Persze ilyenre is van példa, hiszen a Gigabyte már részben megmutatta X79-es alaplap kínálatát, de ezek sem biztos, hogy a végleges termékről készültek. Most pedig az ASRock fedte fel a titkát három képpel, melyek viszont vélhetően a végleges terméket ábrázolják.


[+]

A nyomtatott áramköri lapon lévő feliratok tanúsága szerint az Extreme7 a Gigabyte-hoz hasonlóan meglovagolja a 2 uncia rezet tartalmazó NYÁK-ot, de ugyanakkor az is jól látható, hogy csak és kizárólag szilárd elektrolitos kondenzátorokat alkalmaznak, ahogy az ebben a kategóriában megszokott már. Az LGA2011 foglalat két oldalán három-három darab DDR3 memóriafoglalat helyezkedik el, de ennek ellenére a négycsatornás működés nem marad el (a B és D csatornára két-két foglalat lesz felfűzve, míg a többire csak egy-egy darab), illetve 2400 MHz-ig támogatják a modulokat.


[+]

Foglalatokból nincs hiány: összesen öt darab PCIe x16 és egy darab PCI kapott helyet, tehát lesz NVIDIA SLI és AMD CrossFireX támogatás. Az öt darab foglalatból az egyiket az X79 PCH szolgálja majd ki PCIe 2.0 x4 sávszélességgel, míg a maradék négy foglalatból kettő működhet teljes PCIe 3.0 x16 módban, vagy mind a négy PCIe 3.0 szabványnak megfelelő x8 sávszélességgel (függően a felhasznált vezérlők számától, típusától és sávszélesség igényétől).

A foglalatok mögött elhelyezett X79 PCH-ra ventilátor kerül, ami az alaplap zsúfoltsága miatt érthető lépés, habár a korai képeken ilyet sehol sem láthattunk. Utána érdeklődtünk más gyártóknál, és bár nem száz százalékig, de megerősítették, hogy szükség lesz az aktív hűtésre, de majd a rendelkezésre álló hely, és ebből adódóan a felszerelhető borda mérete dönti majd ezt el.


[+]

A képeket tovább vizsgálva a felszereltségről is megtudhatunk részleteket, így például a dupla Gigabit Ethernet, a 7.1 csatornás analóg és dupla S/PDIF digitális audiokimenet, valamint FireWire port mellett USB és eSATA kapuk garmadája lesz megtalálható a hátoldali panelen. Az alaplapra kerül még hibakereső kijelző, továbbá a szokásos Power, Reset és CMOS Reset gombtrió, illetve négy darab SATA 6 Gbps és hét darab SATA 3 Gbps csatlakozó is.

A képek mellett sajnos az árak nem kerültek nyilvánosságra, erről várhatóan csak novemberben tudhatunk meg többet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés