Hirdetés

Kémfotón a Gigabyte X79 chipsetes, LGA2011 foglalatú GA-6PXSV alaplapja

Felbukkant egy kép a Gigabyte X79 chipkészletre épülő, LGA2011 foglalatos alaplapjáról, mely az Intel Sandy Bridge-E Xeon processzorokat fogadja majd, így elsősorban szerverekben, munkaállomásokban fogjuk viszontlátni. Az új CPU lényeges újítása a négycsatornás memóriavezérlő, aminek kiaknázásához négy darab DIMM memóriamodult kell a gépbe pattintani. Annak érdekében, hogy minél több memóriát lehessen az alaplapba pakolni, és a későbbi bővítési lehetőség a kevés számú foglalat ellenére se szűnjön meg, kézenfekvő megoldás a foglatok számának megduplázása, ami a munkaállomásokba szánt alaplapoknál gyakori megoldás.

A Gigabyte is ezt a módszert követte a lencsevégre kapott GA-6PXSV típusú alaplapnál, mely "workstation" mivolta miatt az asztali gépekbe szánt alaplapoktól szokatlan elrendezést kapott: a memóriafoglalatok a processzorfoglalat két oldalán kaptak helyet, ami igen impozáns látványt nyújt.


[+]

Az alaplap többi részletét is érdemes jobban megnézni, kielemezni. PCIe foglalatból kapunk egy párat: a kettő darab x16-os sín alatt egy nyitott végű x8-as és x4-es kapott helyet, alattuk pedig a jó öreg PCI is fellelhető, aminek nyilván kompatibilitási okai vannak.

A hat darab SATA 6 Gbps port mellett ismét felbukkan a szintén 6 Gbps sávszélességű SAS csatolófelület is, mellyel korábban más gyártók felsőkategóriás, végfelhasználóknak szánt alaplapjain is találkozhattunk. A gyártó a hatfázisú CPU tápellátáshoz DrMOS MOSFET tranzisztorokat használ, támogatja az Intel Rapid Storage technológiát, ezen felül USB 3.0 portok és KVM portok is megtalálhatók a hátoldalon.

Ár és megjelenési dátum természetesen nem ismert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés