Hirdetés

Novemberben érkeznek a Sandy Bridge-E processzorok

Úgy néz ki, hogy novemberben ér révbe a Sandy Bridge-E processzorok fejlesztése, így az elsősorban személyi szuperszámítógépekbe szánt Waimea Bay platform nagyjából a negyedik negyedév közepén jelenik meg. Az alaplapi vezérlőhíd szerepét az X79-es lapka tölti majd be, mely az LGA2011-es tokozású CPU-hoz DMI 2.0-s linkeken keresztül kapcsolódik, ám a nagyobb sávszélesség biztosítása érdekében elérhető egy PCIe based Uplink szolgáltatás is, ami négy darab PCI Express csatornát vesz majd igénybe. Magában a vezérlőhídban összesen 8 darab PCI Express 2.0-s csatorna lesz.

A Sandy Bridge-E alja 2011 lábbal
A Sandy Bridge-E alja 2011 lábbal

Az USB esetében a rendszer a 2.0-s portokat fogja támogatni, méghozzá 14 darabot, de nyilván külső lapka segítségével az USB 3.0-s interfészek használatára is lesz lehetőség. A SATA aljzatokból 10 darab 6 Gbps-os és négy 3 Gbps-os konnektor biztosítható. A gyorsabb SATA portok közül nyolc darab SAS (Serial Attached SCSI) interfészként is konfigurálható, emellett az Intel RSTe, azaz a Rapid Storage Technology enterprise is alapszolgáltatás, vagyis az adattárolók konfigurálhatók RAID 0-s, 1-es, 5-ös illetve 10-es szintekre. Természetesen az integrált hangkodek és a Gigabit Ethernet vezérlő sem maradt ki. Sajnos a PCI csatoló natív támogatása nem biztosított, de megoldható egy jelátalakító segítségével, ahogy arra már volt is példa az LGA1155-ös foglalatot használó alaplapok esetében. Ez a megoldás többnyire jól működik, de a tapasztalatok alapján nem mindegyik PCI-os bővítőkártyának tetszik.

A három érkező processzor pontos elnevezéséről, és paramétereiről korábban már részletesen beszámoltunk, és az akkor közölt információk a friss hírek tükrében teljesen helytállónak bizonyultak. A termékek árazásáról is vannak adatok, és a linkelt hírben a tápegységre vonatkozó követelményeket is leírtuk.


(forrás: DonanimHaber)

A DonanimHaber jóvoltából a teljesítmény tekintetében is fellelhetőek az előzetes információk. Az Inteltől származó dokumentum az új Core i7-3960X jelzésű csúcsmodell esetében nagyjából 12-15%-os gyorsulásról árulkodik az aktuális csúcstartónak számító Core i7-990X-hez viszonyítva. A 3DMark 11 esetében a 36%-os eredmény a Physics tesztben csak egy feltételezett adat, mivel a programot először frissíteni kell, hogy kihasználható legyen az AVX utasításkészlet által kínált előny. E nélkül a gyorsulás jóval csekélyebb, de az Intel úgy számolja, hogy az érkező, frissített alkalmazásban ekkora előny várható. Természetesen ez az eredmény játékokra nem fordítható le egy az egyben, mivel az AVX utasításkészlet támogatását minden régebbi programba be kell építeni, hogy ebből előny származzon. A szintetikus tesztekben a hírek szerint már jóval nagyobb az előrelépés, mint ami a valós alkalmazásokban mérhető, vagy – a 3DMark 11 Physics tesztje esetében – feltételezhető. Természetesen a végleges következtetés, majd csak a független tesztekből szűrhető le, így a kiszivárgott dia szimplán csak tájékoztató jellegű.

Az alaplapgyártók is készülnek a startra, és a megjelenés pillanatában a legtöbb gyártó legalább egy X79-es alaplapot harcba küld. A partnerektől származó információk alapján az Intel úgy számolja, hogy a Sandy Bridge-E processzorok, a második negyedévben a vállalat teljes forgalmának 1-2%-át teszik majd ki. Ez a várható árazást figyelembe véve reális előrejelzésnek tűnik, hiszen a legolcsóbb processzort is 300 dollár köré várható, míg az alaplapok a bonyolult LGA2011-es foglalat és a négycsatornás memória rendkívül költséges implementálása miatt szintén nem lesznek olcsó megoldások. Erről egyelőre nincs konkrét adat, de a pletykák szerint egy jól felszerelt X79-es, ATX-es alaplapért 400 dollárnál is többet kérnek majd a gyártók. Ebből valószínűnek tűnik, hogy a kevésbé igényes megoldások 300-350 dollár környékére kerülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés