Módosítaná üzleti modelljét az ARM

A tulajdonos Softbank még az elsődleges részvénykibocsátás előtt meglépné a változást.

Ma már biztosra vehető, hogy a Softbank tőzsdére viszi az ARM-ot, de a Financial Times riportja szerint még előtte módosítják a licencelési modelljüket.

A jelenlegi konstrukciót tekintve az ARM az egyes IP-it a chiptervező és chipgyártó partnereinek licenceli, és ezek a cégek fizetik a meghatározott licencköltségeket, illetve a chipenkénti jogdíjat az átlagos eladási ár függvényében. Magukat a végfelhasználói eszközöket tervező és gyártó vállalatok ugyanakkor az ARM-mal nem állnak közvetlen üzleti kapcsolatban.

A tervek szerint az utóbbi tényező változna meg, ugyanis az ARM olyan módosítást gondolt el, amelyben direkten az eszközgyártókkal szerződnének, és a jogdíjat konkrétan az eszközök értékesítése után szednék be az átlagos eladási árhoz kötve. A chiptervezők persze továbbra is kapnának licenceket az egyes lapkáik megalkotásához, de nagyon fontos tényező lenne, hogy a kész rendszerchipeket kizárólag olyan eszközgyártóknak adhatnak majd el, amelyek rendelkeznek az alkalmazott ARM IP-k licenceivel.

A várható módosítás lényege annyi lenne, hogy az ARM a jövőben sokkal több jogdíjat tudjon beszedni, és az iparági hírek szerint a vállalat leghamarabb 2024-ben vezetné be az új modellt. Kivételes helyzetben marad azonban az Apple és a Samsung, amely cégeknek egyedi szerződésük van az ARM-mal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés