Licencelhetővé teszi a Tizen platformját a Samsung

A vállalat okostévéiben használt rendszert mostantól más tévégyártó is igényelheti.

A Samsung nagy lépésre szánta el magát az okostévék piacát tekintve, ugyanis bejelentették, hogy licencelhetővé teszik a saját okostévéikhez használt Tizen platformot. Ez abból a szempontból nehezen érthető, hogy maga a Tizen egy Linux-alapú operációs rendszer, aminek a fejlesztését a Linux Foundation támogatja, vagyis effektíve bárki készíthet saját alternatívát egy adott termékhez. A Samsung konkrétan ezt tette, amikor az okostévékre szabott platformjukat a Tizenre építették fel, és valójában nem magát a Tizent kínálják, hanem a mögé felhúzott szolgáltatási hátteret, ami a rendszert ütőképessé teszi a célzott piacon.

Ezáltal bármelyik tévégyártó, amely gyorsan és kis költséggel szeretne okostévé platformot magának, mostantól számításba veheti a Samsung saját megoldását. Ennek kölcsönös előnyei vannak, hiszen a licencelő megkapja a rendszer mögötti szolgáltatásokat, kvázi egy készen használható csomagot, ami a piacon már bizonyított, míg a Samsung a különböző partnerekkel kiegészülve nagyobb piaci részesedést tud a Tizen platform mögé rakni, ami vonzóbbá teheti a rendszert a fejlesztők számára.

Az egészből maga a tévépiac is profitálhat, mert jelenleg eléggé töredezett a szoftveres háttér. A legtöbben a Google megoldását tudják licencelni, amelyből az Android TV sokféle gyártó készülékén ott van, mellette pedig hozzáférhető a Google TV az új interfészével, de ez annyira nagy sikereket egyelőre nem tud felmutatni. Az LG is felkínálja már licencre a saját webOS rendszerét, így a Samsung lépése logikusnak tűnik a korábbi fejlemények tükrében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés