Hirdetés

Rendkívül kedvező licencelési modellt hozott az Imagination

Az Open Access koncepcióban az érintettek ráérnek a chip letervezése után fizetni.

Az Imagination számos IP-t, azaz szellemi tulajdont kínál ügyfeleinek, de ezek elérhetősége korábban nem túl olcsó licencszerződéshez volt kötve. A vállalat most bejelentett egy új, Open Access nevű lehetőséget, amely a kevésbé tehetős ügyfelek számára lehetővé teszi az IP-k fizetés nélküli elérését. Persze a programba így is jelentkezni kell, tehát nem egy nyílt koncepcióról van szó, hanem csak nyílt hozzáférhetőségről, de ez így is sokkal több annál, amire korábban nevezni lehetett, és nem elhanyagolható módon a kezdetekben még olcsóbb is.

A rendszer látványos hasonlóságot mutat az ARM flexibilis licencelési modelljével, és a célja egyébként ugyanaz, de van pár nagyon lényeges különbség. Amíg az ARM konstrukciója aláírási díjat igényel, addig az Imagination nem számol fel ilyen költséget, noha opcionálisan lehetőség van két évig kedvezményes támogatást kérni, aminek mérnökönként felszámolt éves költsége 135 ezer dollár. Bár ez első olvasatra soknak hangzik, de iparági szinten rendkívül kedvező ár. Összehasonlításképpen az ARM egyszeri 200 ezer dolláros aláírási díjat igényel a flexibilis modelljéért, amiért alapvetően támogatást sem biztosítanak.

Az Open Access modellben az ügyfelek csak akkor fizetnek jogdíjat, ha a tervezett lapkával elérik a termelést. Ez a kockázatokat eléggé minimalizálja, ráadásul számít, hogy mekkora mennyiségről van szó, mivel az Imagination tízmillió legyártott lapka után kéri a kereskedelmi modellre való áttérést. Utóbbi nyilván magával hozza a magasabb licencdíjakat, de egy jól sikerült, sokak által keresett hardver mellett ez már nem probléma.

Az Imagination nem minden IP-t biztosít az Open Access modellben, de a tömegpiacot célzó fontosabb GPU (PowerVR Series8XE) és NNA (PowerVR Series3NX) IP-k elérhetők, és később ezek még bővülni fognak. Itt nagyon fontos látni, hogy a vállalat leginkább a kezdő és növekvő cégeknek szánja az Open Access modellt, elvégre a régóta jelen lévő piaci szereplők a hagyományos licencelési konstrukciók mellett is életképesek.

Az előbbi bekezdés azt is jelenti, hogy az Imagination meglévő partnerei aligha érdeklődnek majd az Open Access iránt, ugyanakkor a teljes szegmensen belül vannak nehezen lefedhető területek, ahol jelentősen befolyásolja a potenciális ügyfelek választását az elkészült lapkák ára, és itt már nagy haszna lesz az Open Access konstrukciónak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés