Hirdetés

Készül Európa első exascale rendszere

A Jupiter Németországban épül, ráadásul EU-ban tervezett processzort használ.

Az exascale szuperszámítógépek területén vitathatatlan az USA fölénye, hiszen amíg aktívan építik a harmadik ilyen rendszerüket, addig a többi ország vagy kontinens nem áll ilyen jól. Európa ugyanakkor szintén szemez az 1 EFLOPS fölötti teljesítményszinttel, ugyanis Németországban, a Jülichi Szuperszámítógépes Központban fog megépülni a Jupiter nevű nagyvas, amely felhelyezi az EU-t az exascale térképre.

A Jupiter alapját a SiPearl nevű, EPI által támogatott francia cég adja a Zeus kódnevű, ARM Neoverse V1 magokat alkalmazó, Rhea1 processzorral, amely mellé ismeretlen képességű, úgynevezett GPU Booster modulokat szállít az NVIDIA. Ezek várhatóan valamilyen NVIDIA gyorsítót alkalmaznak, vagy az A100-at, vagy a H100-at, esetleg keverten mindkettőt.

A EuroHPC által menedzselt projekt nyers számai még nem ismertek, de a jelenlegi információk szerint legalább 1 EFLOPS-ra lesz képes a Jupiter a HPL (High Performance Linpack) tesztben. Ez a szuperszámítógép méretére vonatkozóan némi támpontot ad, így az EU első exascale rendszere nagyjából hasonló paraméterezéssel bírhat, mint az USA exascale megoldásai.

A Jupiter kiépítése a következő esztendő elején kezdődik meg, de az egyelőre nem tisztázott, hogy mikor kerül végleges állapotba. Az ilyen kapacitású szuperszámítógépek kiépítése fél évet jellemzően igénybe szokott venni, tehát leginkább egy év múlva lehet ténylegesen működőképes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés