Hirdetés

Kína megtiltja a Loongson CPU-k exportját

Ez a döntés különösen az orosz kormányt fogja kellemetlenül érinteni.

Az orosz-ukrán háború következtében Oroszországot súlyos gazdasági szankciók érik, amelyek leginkább az IT-piac területén belül fájnak, elvégre el vannak tiltva a nyugati technológiára épülő processzorok használatától. Az Orosz Föderációhoz tartozó Digitális Fejlesztési Minisztérium a problémát olyan keleten tervezett dizájnokkal tervezte kezelni, mint például a kínai Loongson, amely alkalmas katonai célú felhasználásra is. Ez olyannyira komoly projektként futott a háttérben, hogy már egy ideje tesztelték is a hardvereket.

A helyzet ugyanakkor mára bonyolódott, ugyanis a Kommersant riportja szerint Kína megtiltotta a Loongson CPU-k exportját, amit azzal magyaráznak, hogy házon belül katonai-ipari célra használják a technológiát, így nem szeretnék, ha más is hozzáférne.

Ezzel Oroszország dolga jóval nehezebb lett, ugyanis ilyen formában lemondhatnak a Loongson termékek beszerzéséről. Persze a párhuzamos import még mindig opció lehet, de erre nagyon nehéz stabil forrásként tekinteni, márpedig az orosz kormánynak erre lenne szüksége.

Valószínű egyébként, hogy Kína döntése nem specifikusan Oroszországot célozza, sokkal inkább egy geopolitikai válasz akar lenni arra, hogy az USA agresszívan támadja a kínai chipipart, és erre reagált a keleti nagyhatalom a rendelkezésre álló, meglehetősen szűkös eszközeivel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés