Hirdetés

Általánosabbra tervezi az A64FX utódját a Fujitsu

A Monaka kódnevű fejlesztés 2027-re készülhet el.

Majdnem három év telt el azóta, hogy Japánt élre repítette a szuperszámítógépek versenyében az A64FX jelzésű processzor, amelyet a Fujitsu fejlesztett. A rendszer a maga idejében nem számított gyengének, de voltak szűk keresztmetszetei a memória kapacitását tekintve, ami korlátozta a célozható szegmenseket.

A The Register információi szerint készül a Monaka kódnevű utód, amely leghamarabb 2027-ben jelenhet meg, és általánosabb dizájn lesz, ami így nem csak a HPC-piacot tudja majd letámadni.

Az előrejelzések szerint az új chip állítólag komoly energiahatékonyságbeli fölényt kínál majd a megjelenésekor elérhető rivális CPU-khoz viszonyítva, bár azt nehéz átlátni, hogy ezt a Fujitsu hogyan tudja megjósolni négy évvel a tervezett elérhetőség előtt. Éppen ezért a Monaka 1,7-szeresre jósolt tempó-, és kétszeres hatékonyságbeli előnye egyelőre csak jól hangzik, de minimum kétséges, hogy megvalósul-e.

A fejlesztésről még annyit tudni, hogy marad az ARM architektúránál, de arról nincs adat, hogy melyik ISA verzióra szavaz majd a Fujitsu. Tekintve, hogy mennyire távoli a dizájn megjelenése, legalább ARMv9-vel érdemes számolni.

A Monaka fejlesztése egyébként része annak a NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization) kutatási ügynökség által felügyelt programnak, amelynek az célja, hogy 2030-ra legalább 40%-os energiamegtakarítást érjen el az adatközpontok tekintetében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés