Hirdetés

Három év után nagyot robbanthat az új Mac Pro

Az Apple évek óta csak értékelhetetlen fejlesztésekkel tartja életben a Mac Prót, ami így teljesen lemaradt a professzionális PC-k mögött. Idén ráadásul az Európai Unió szigorodó minőségi követelményei miatt az aktuális modell forgalmazását be is tiltották, így képtelenség volt tovább húzni az új verzió megjelenését.

Apple Mac Pro
Apple Mac Pro [+]

Ami biztos, hogy az új Mac Prónak igazán éhes rajongók előtt kell megfelelni, de az Apple váratlanul nagyot alkotott a friss masinával. A dizájn elképesztően futurisztikus lett, így az egész ház henger alakú, továbbá a kiterjedése konkrétan a nyolcadára csökken az előző verzióhoz viszonyítva. Ezzel iszonyatosan nagy teljesítmény lett igen kis helyre zsúfolva. Az új Mac Pro ugyanis egy Ivy Bridge-EP kódnevű – be nem jelentett – Xeon processzort tartalmazhat, melyekhez 1866 MHz-es effektív órajelen üzemelő, DDR3 szabványú, ECC-s memória kapcsolódhat négycsatornás kiépítésben. A magok száma maximum 12 lehet.

Apple Mac Pro CPU és GPU Apple Mac Pro CPU és GPU
Apple Mac Pro CPU és GPU [+]

Az adattároló szerepét immáron PCI Express interfészbe helyezhető SSD látja el, mely 1,25 GB/s-os olvasási és 1 GB/s-os írási tempót kínál. A főleg OpenCL-lel gyorsítható feladatokhoz tervezett gép valódi erejét két darab GCN architektúrára épülő AMD FirePro kártya adja CrossFire Pro összeköttetésben, az elérhető számítási teljesítmény pedig 7 TFLOPS.

Apple Mac Pro hűtés
Apple Mac Pro hűtés [+]

A hűtőrendszer teljesen egyedi felépítésű, hogy a keletkező hőt képes legyen hatékonyan elvezetni, ugyanakkor látható, hogy a méreteket tekintve relatíve kicsi gépről van szó, így az opcionális kiegészítőkhöz külön házak vásárolhatók. Erre elsősorban az adattárolók szempontjából van igény, hiszen az SSD nem fog több TB-os adatokat eltárolni, de ez a külső házak mellett nem lehet majd probléma. Esetleg az összeköttetés jelenthetne gondot, de az Apple hat darab Thunderbolt 2 interfészt rakott a gépre, ami kellő sebességet kínál az adattárolóknak.

Apple Mac Pro I/O panel
Apple Mac Pro I/O panel [+]

A kijelzők kezelése szempontjából három darab 4K-s megjelenítő is beköthető AMD Eyefinity konfigurációba, így az igazán extrém igényeknek is eleget tesz a vállalat. A portok között még négy darab USB 3.0 is helyet kap, amit egy HDMI 1.4 és egy Gigabit Ethernet egészít ki, ráadásul a hátsó I/O panel kap egy mozgásérzékelő szenzort, így ha a felhasználó szeretne valamit csatlakoztatni, akkor pár LED-et felkapcsol, hogy láthatók legyenek a szabad portok. A vezeték nélküli kommunikációt a 4.0-s Bluetooth és az IEEE 802.11ac-s Wi-Fi biztosítja.

Az új Apple Mac Pro idén kerül forgalomba, de a start pontos időpontja és a termék ára kérdéses. Ami biztos, hogy nagyon drága lesz, ahogy a korábbi modellek, de úgy néz ki, hogy megérte rá várni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés