Hirdetés

Milyen lesz az új Mac Pro?

Az Apple az utóbbi időben nem igazán törődik a professzionális felhasználásra szánt Mac Pro termékcsaláddal. Természetesen üzletileg ez megmagyarázható lépés, hiszen a vállalat számára ez a sorozat hozza a legkisebb bevételt, de így is érdemes lenne fenntartani, mivel sokak számára ez egy munkaeszköz. A cég a Mac Pro konfigurációt az idei év közepén frissítette, ám ez a beavatkozás inkább volt nevezhető apró ráncfelvarrásnak, mint valós előrelépésnek. A felhasználók körében az aktuális profi Mac nagybetűs csalódás volt, hiszen lényegében csak a processzor oldaláról fejlődött, így a grafikus munkára továbbra is a Radeon HD 5770 és 5870 maradt. Ezek a maguk idejében rendkívül jó termékek voltak, de tulajdonképpen három éves VGA-król beszélünk, így ma már jóval gyorsabb megoldásokat is lehet szerezni.

Nem csoda tehát, hogy az aktuális Mac Pro nem egy sikertörténet, de az Apple elnök-vezérigazgatója elárulta, hogy 2013-ban elhozzák az áttörést. Tim Cook korábbi közleménye szerint az érkező modell komoly újításokat és újszerű dizájnt fog kapni, és a szoftveres oldalon is jelentős fejlesztések lesznek. Persze a 2012-es modell akkora csalódás volt, hogy többen kétségbe vonják ezeket, ám befutott az első pletyka az új Mac Próról, mely valóban radikális előrelépést sejtet.


[+]

A hírek szerint nyolcmagos Xeon processzor kerül majd a rendszerbe, ami természetesen előrelépés az aktuálisan alkalmazott központi egységhez képest. Ennél fontosabb változás, hogy a grafikus vezérlő szerepét új generációs Radeonok veszik át, azon belül is AMD Radeon HD 7970-ről szólnak az adatok. Az információkat alátámasztja, hogy a Mac OS X 10.8.3 béta verziója tartalmazza az említett, Tahiti cGPU-ra épülő termékhez a drivert. Ha a hírek igaznak bizonyulnak, akkor ez lesz az első Mac Pro, mely támogatja az OpenCL 1.2-es felületet, illetve az OpenGL frissítésére is adott a lehetőség. A GCN architektúra bevetése szintén nagy előrelépés az aktuális VGA-khoz képest. A szoftveres oldalon a fejlesztések valószínűleg kötődnek majd az Apple által megálmodott OpenCL-hez, hiszen vétek lenne a Tahiti lapkában rejlő compute hatékonyságot kiaknázatlanul hagyni.

Úgy néz ki, hogy az Apple most tényleg értékelhető terméket tesz le az asztalra. Igazság szerint valami ilyesmi kellett volna már az idei frissítésnél is, de jobb később, mint soha.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés