Hirdetés

AMD: két év, két mag

2003. április 22. – az AMD ezen a napon ünnepelte első Opteron processzorainak debütálását, amelyekkel az x86-os architektúrát úgy egészítette ki a 64 bites kódok feldolgozásának képességével, hogy nem szenvedett csorbát a 32 bites világgal való kompatibilitás sem. A történet azóta már jól ismert, az AMD64 utasításkészlet számos más újítással egyetemben hamarosan leköltözött a munkaállomások és szerverek szegmenséből az asztali platformokra is jelentős piaci sikereket hozva ezzel a sunnyvale-i központú vállalatnak.

News.com értesülései szerint csaknem pontosan két évvel a nevezetes dátum után, április 21-én tervezi piacra bocsátani az AMD első kétmagos Opteron modelljeit. Március végén egy, az Interneten közzétett útiterv nyomán már beszámoltunk arról, hogy a kétmagos szerverprocesszorok a tervezettnél, vagyis ez év közepénél hamarabb jelennek meg. Az áprilisi bemutatóval ebben a kategóriában az AMD lekörözi az Intelt, hiszen kétmagos Xeonok csak 2006 elejére várhatók, míg az asztali processzorok terén a legfrissebb információk szerint alig lesz időkülönbség – a dual-core Pentiumok és Athlon 64-ek szállításának megkezdése is júniusra várható.

News.com szerint az új modellek elfogadottságának javítása és értékesítésük felpezsdítése érdekében néhány kétmagos Opteront egymagos elődeik árán fognak árusítani. Elsőként a drágább, legfeljebb nyolcutas rendszerekben alkalmazható 800-as processzorok mutatkozhatnak be, őket majd májusban követik a kétprocesszoros gépekbe szánt 200-asok, míg a legkisebbek, a 100-as modellek csak a harmadik negyedévben kerülnek piacra.

Az AMD ugyan továbbra sem nyerte meg a Dellt, ám olyan nagy vállalatokat tudhat vásárlói között, mint az IBM, a Hewlett-Packard vagy a Sun Microsystems. Az IBM részéről Opteron-alapú blade szerverek bejelentését is várják, noha eddig csak Intel Xeon és saját gyártmányú PowerPC processzorokat épített ezekbe a rendszereibe.

Az Opteron 265 és 275 modellek ára a hírek szerint 851, illetve 1299 dollár lesz, míg a 865 és 875 modellszámú Opteron chipekért 1514, illetve 2649 dollárt kell fizetniük a nagy tételben rendelőknek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés