Hirdetés

65 nm csíkszélességű chipek az AMD-től

Az AMD megkezdte a tesztgyártást legújabb drezdai üzemében, a Fab 36-ban – derül ki Tom Sondermannak, a vállalat automatizált precíziós gyártási folyamatokért felelős igazgatójának az EETimes számára adott interjújából. Ezt az üzemet az IBM-mel együttműködve kezdettől fogva a 65 nanométeres csíkszélességű technológiához tervezték; az építkezést 2004 végén fejezték be, és az üzembe helyezett gépsorokon máris fut a 300 mm-es szilíciumszeleteken 65 nm-es csíkszélességgel készülő SRAM chipek próbagyártása.


Fab 36

Sonderman megerősítette, hogy a munkálatok a tervezett ütemben haladnak, így ez év derekán elindíthatják a 65 nm-es processzorok mintáinak készítését, 2006-ban pedig már kész termékek kerülhetnek a piacra. Az automatizált gyártás (Automated Precision Manufacturing, APM) egyik előnye, hogy a 200 mm-es ostyákkal és 90 nm-es csíkszélességgel dolgozó, ugyancsak drezdai Fab 30, valamint a 300 mm-es szeletekkel és 65 nm-es technológiával működő East Fishkill-i üzem adatait, illetve a belőlük nyerhető tapasztalatokat közvetlenül fel tudják használni az új gyártósoron.

A jelenleg piacon lévő processzorcsaládok 90 nm-es technológiára való átültetése sikeresen zajlik, 2005 közepére az AMD64 CPU-k 100 százalékát ezzel a csíkszélességgel és SOI eljárással fogják készíteni.

Az AMD mérnökei további tapasztalatokra tehetnek szert egy szingapúri megbízás révén, melynek során a Chartered Semiconductor Manufacturing számára hoznak létre egy APM rendszert 300 mm-es szilíciumszeletek és 90 nm-es csíkszélességű SOI-chipek gyártására.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés