Hirdetés

A kétmagos Opteronok útitervéről

Az AMD által február folyamán bejelentett x52 Opteron processzorokat, valamint a múlt héten debütált energiatakarékos x48 HE Opteronokat az AMDboard oldalán közzétett útiterv tanúsága szerint hamarosan követik az immár két magot tartalmazó szerverproceszorok is. Ezeket korábban csak az év közepére vártuk, a táblázat azonban az eddigi tapasztalatok alapján nem a bejelentések, hanem a szállítások tényleges megkezdésének időpontjait tünteti fel.

Az AMD és az Intel vetélkedése a kétmagos processzorok terén ezzel újabb szakaszához érkezik, hiszen míg az Intel 2005 második negyedévében mutatja be asztali használatra szánt kétmagos CPU-it, de dual-core Xeonokkal állítólag csak 2006 elején szolgál, addig legfőbb riválisa a második negyedévben kétmagos szerverprocesszorokat dob piacra, de hasonló termékeket csak ez év második felében vezet be az asztali PC-k szegmensében. Feltéve, ha addig egyik vagy másik gyártó tovább nem gyorsítja a fejlesztések és próbagyártások ritmusát (és figyelmen kívül hagyva most az Intel Montecito magra épülő Itanium 2, valamint Yonah-magos Pentium M processzorait).

Az bizonyos, hogy az idei év egyik kulcsmomentuma a kétmagos processzorok elterjedése lesz, amelyek hasznossága a PC-k világában egyelőre erősen vitatott, azonban a szerverekben és a munkaállomásokban komoly előnyökkel kecsegtet.


Forrás: AMDboard [+]

Az AMDboard által publikált útiterv a Socket 940 foglalatba illeszkedő, DDR memóriák kezelésére képes chipeket foglalja össze. Eszerint a második negyedévben elsőként a legfeljebb két és nyolc processzort tartalmazó rendszerekbe illő kétmagos Opteronok jelennek meg, melyeket a harmadik negyedévben követnek az egyutas rendszerekbe szánt modellek (valamennyi 95 wattos maximális fogyasztással). Ez utóbbiakkal nagyjából egyidőben érkeznek a HE széria kisebb (legfeljebb 55 watt) fogyasztású kétmagos modelljei. A legenergiatakarékosabb Opteron EE sorozatban (maximum 30 watt) egészen ez év utolsó negyedéig kell várni a dual-core modellekre.

A táblázat további fontos információkkal is szolgál. Egyelőre nincs szó arról, hogy az egymagos processzorok fejlesztése leállna, s ezek kihalnának, hiszen számos újdonságot láthatunk ezen a vonalon is. Triviálisnak tűnik, de meg kell jegyeznünk azt is, hogy az órajelek tekintetében – nem függetlenül a fogyasztástól és a rendszerbusz terhelhetőségétől – a kétmagos chipeket óvatosabban skálázzák; ezek a belátható időszakban „csak” 2,4 GHz-ig gyorsulnak, míg az egymagosok mezőnyében a 3 GHz lesz egyelőre a határ. Végül pedig a modellszámozásra hívnánk fel a figyelmet. Ha az egyes fogyasztási kategóriákban és processzorcsaládokban (1xx, 2xx, 8xx) a típusszám alapján továbbra is összevethető marad a számítási teljesítmény, vagyis nem lesz külön számozási szabály a kétmagos CPU-kra, akkor bizony a sebesség jókora megugrására (vö. x56 kontra x80) számíthatunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés