Hírek az Intel 2006-ra várt kétmagos processzorairól

A legfrissebb hírek szerint az Intel már szállítja első kétmagos Pentium processzorait partnerei számára, hogy a hamarosan várható hivatalos bejelentéssel egyidejűleg a kereskedelmi forgalmazás is megkezdődhessen. Miközben még a Smithfield kódnéven ismert dual-core chipekkel sem találkoztunk személyesen, máris újabb információk állnak rendelkezésre 2006 első felében érkező utódjukról, a Presler kódnevű kétmagos processzorról.


Presler – forrás: Clubic.com

Amint arról többször írtunk már, a Presler a jelenlegi 90 helyett 65 nanométeres csíkszélességű technológiával fog készülni, s a Smithfielddel ellentétben a két (számos változtatáson átesett) mag nem egy szilíciumlapkán kap majd helyet, hanem fizikailag is külön egységet képvisel a közös tokozáson belül. Ennek több előnye is van, a legfontosabb, hogy mivel kisebb a magméret, javítható az egy szilíciumostyára számított kihozatal, illetve kisebb a valószínűsége, hogy egy mag a gyártási folyamatban vagy az alapanyagokban fellépő rendellenesség miatt selejtes lesz. A másik előny, hogy nem kell az egymagos processzorok esetében új dizájnra és gyártási folyamatra pénzt költeni, a Cedar Mill kódnevű lapkák lényegében „fél Preslerekként” üzemelnek.


Balra a Presler, jobbra a Cedar Mill – forrás: Intel

Akárcsak a jelenlegi Pentium 4-ek és a premier előtt álló Smithfield-magos Pentium D, illetve Extreme Edition processzorok, úgy a Presler és a Cedar Mill magra épülő chipek is LGA775 tokozásban jelennek meg. A Smithfieldek alkotta Pentium D 800-as sorozat után a Preslerek várhatóan a 900-as szériaszámot fogják viselni, a hírek szerint a 92x, 93x, 94x és 95x jelzésű modellek órajele rendre 2,8, 3, 3,2, illetve 3,4 GHz lesz. Amint a blokkdiagramon is látható, a magok 2-2 MB független másodszintű gyorsítótárral fognak rendelkezni; támogatják a 64 bites üzemmódot és az Execute Disable Bit memóriavédelmet.

A noteszgépek szegmensében 2006 első negyedévére várhatóak a kétmagos processzorok: az ugyancsak 65 nm-es gyártástechnológiával készülő Yonah a Clubic.com híradása szerint 1,67, 1,83, 2, továbbá 2,17 GHz órajelű standard modellekkel debütál, kis üzemfeszültségű változatai pedig 1,5 és 1,67 GHz-en fognak futni. A Yonahból is készül felezett chip, amelynek órajele legfeljebb 1,67 GHz lesz, s állítólag a Celeron D nevet fogja viselni.

Az Intel várakozásai szerint 2006 végére a kétmagos processzorok forgalmának aránya a szerverek szegmensében meghaladja a 85 százalékot, míg az asztali PC-k és a notebookok piacán legalább 70 százalékos részesedéssel számol.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés