Hirdetés

2011-ig lassú lesz az USB 3.0 terjedése

Az USB 3.0 véglegesítésére egy évvel ezelőtt került sor, és közel fél évre rá jelent meg az első, a szabvánnyal kompatibilis vezérlő, melyet az NEC szállított. Azóta természetesen szállingóznak a termékek az új generációs interfészre, ám az EETimes értesülései szerint az Intel csak 2011-re kívánja saját vezérlőjét beépíteni az akkortájt esedékes alaplapi lapkakészletébe, ami azt jelenti, hogy az USB 3.0 terjedése nagyon lassú lesz.

Az Intel PC-s technológiákért felelős menedzsere tulajdonképpen megerősítette az EETimes információit, így a gyártók csak akkor tudnak USB 3.0-s portokat használni, ha külső vezérlővel megoldják azok működését. Ez gyakorlatilag gátat szab majd a szabvány terjedésének, mert a külső vezérlők alkalmazása költséges, sőt az USB 3.0-s eszközöket fejlesztő cégek is dönthetnek az új generációs interfész hanyagolása mellett, mivel az alacsony elterjedtség következtében jóval kevesebb potenciális vásárlóval lehet számolni.

Az USB 3.0 alkalmazásának a hordozható SSD-knél és merevlemezeknél, gyors pendrive-oknál, valamint a nagy felbontású webkameráknál lenne értelme, mivel ezek az eszközök igénylik az interfész nagy sebességű adatátviteli paramétereit. Az Intel döntése az érintett termékekre, illetve piacokra komoly kihatással lesz. A külső adattárolók esetében valószínűleg az eSATA felület terjed el jobban, mely szintén képes komoly tempót diktálni, ugyanakkor meg kell oldani az eszközök áramellátását, esetlegesen egy extra USB felületen keresztül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés