Hirdetés

Szállingóznak az USB 3.0-s eszközök

A Freecom elsőként mutatott be SuperSpeed USB csatlakozóval ellátott külső merevlemezt. A Hard Drive XS 3.0 típusjelzésű hordozható winchesterrel a gyártó szerint 130 MB/s-os sebességet lehet elérni. Az eredetileg holland, de már japán tulajdonú gyártó terméke egyúttal a legkisebb 3,5"-os asztali HDD, tehát a vásárlók nemcsak gyors, hanem kompakt méretű hordozható háttértárat kapnak. A Hard Drive XS 3.0 akár 2 TB-os méretben is elérhető lesz. A meghajtó természetesen, ahogy az összes USB 3.0-s eszköz, visszafelé is kompatibilis lesz, így a ma még elterjedtebb, 2.0-s aljzatokba dugva is lehet használni.

A Freecom egy USB 3.0 vezérlőt is ki fog adni, amivel ténylegesen ki lehet használni az új technológiát, és el lehet érni az elméleti maximumot, azaz 500 MB/s-ot. Hogy a valóságban is tudunk-e majd ennyivel másolni, később derül ki, de kíváncsian várjuk az eredményeket. Az új merevlemezt ellátták titkosítási funkcióval is, aminek a segítségével akár 256 bites AES kódolással is védhetjük adatainkat. A Hard Drive XS 3.0 november közepétől lesz elérhető Európában, 1 TB-os, 1,5 TB-os és 2 TB-os méretben, a legkisebb 120 euróba fog kerülni. Az asztali számítógépekbe való vezérlőkártyáért további 26 eurót, a notebookokhoz passzoló ExpressCard vezérlőért pedig 30 eurót kell fizetni.

A másik, gyors csatlakozót kihasználó eszköz gyártója a kanadai Point Grey cég, amely új, Full HD felbontású webkamerájának prototípusát leplezte le a napokban. A San Franciscó-i IDF rendezvényen bemutatott képrögzítő eszköz – kihasználva a nagy sávszélességet – 1920x1080 pixel felbontású videót tud közvetíteni, nem kevesebb mint 60 kép/másodperces sebességgel. A kamerában egy 3 megapixeles Sony IMX036 CMOS szenzor van.

Ugyancsak az IDF-en mutatkozott be a Fresco Logic ExpressCard vezérlője, ami egy darab USB 3.0-s csatlakozót biztosít, bár egy vakdugó jelzi, hogy van ott még egynek hely.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés