Radeon HD 6970, MSI és ASUS receptre

Bevezetés és az MSI R6970

Tavaly december közepén debütált az AMD Cayman kódnevű GPU-ja, mely a HD 6950 és 6970 mellett már a két GPU-val felvértezett 6990 alapját is képzi. A HD 6950 és 6970 kártyákkal, valamint a Cayman lelkivilágával korábbi cikkünkben már megismerkedhettek a Prohardver! olvasói, valamint márciusban a HD 6990 is bemutatásra került.

Az AMD és a Sapphire megállapodása szerint a Sapphire-t illeti az elsőség, ha gyárilag túlhajtott Radeon kártyák megjelenéséről van szó. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a többi gyártónak meg kell várnia a Sapphire-t a gyári órajel-specifikációktól eltérő, tuningolt modellek megjelentetésével. Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy a referencia Radeon kártyákat a PC Partner gyártja, mely egyben a Sapphire márkanév tulajdonosa is. Amikor referenciakártyákról beszélünk, akkor a matricán és a többi körítésen kívül nincs más eltérés a különböző márkák kiadásai között. Általában ezek a modellek a start után néhány hónappal "kikopnak" a boltok polcairól, és felváltják őket az adott gyártó által tervezett egyedi dizájnok. A tervezők szinte teljesen szabad kezet kapnak, ekkor már csak magát a GPU-t vásárolják az AMD-től, a többiről ők dönthetnek, így ezt a szabadságot felhasználhatják arra, hogy a referenciadizájntól eltérően egy olcsóbb kivitelt hozzanak létre (mellyel értelemszerűen lejjebb tudnak menni az árakkal), vagy akár arra is, hogy az AMD által tervezetnél egy minőségibb, drágábban előállítható kártyát készítsenek.

MSI R6970 Lightning

Az MSI az utóbb említett irányt választotta, amikor megtervezte nálunk járt HD 6970-es kártyáját.


Az MSI R6970 Lightning csomagolása [+]

A meglehetősen nagy dobozban egy DVI->VGA, egy Mini DisplayPort->DisplayPort adaptert, valamint két 6-ról 8 tűs PCI Express tápátalakítót találtunk. Ezen felül egy CrossFire hidat, három, feszültségméréshez szükséges vezetéket, valamint a szokásos DVD-t és paksamétát kapjuk a kártya mellé.

A hátlap teljesen követi az AMD referenciamegoldását. Az aranyozott csatlakozók között két 1.2-es Mini DisplayPort, egy 1.4-es HDMI, valamint két DVI (egy single-link és egy dual-link) kapott helyet. Ezek segítségével egy időben akár öt kijelzőt is meghajthatunk a VGA-val. Ahogy az talán a hátlapról is látható, az AMD által tervezett verzióhoz hasonlóan ez a megoldás is két kártyahelyet foglal el.

A kártya két, egyenként 11 lapátot tartalmazó, 9 centiméteres "Propeller Blade" ventilátort kapott. Az immáron MSI által 940 MHz-re húzott GPU-ról öt darab 8 milliméter átmérőjű heatpipe segíti a hőmennyiség hűtőbordán való, minél gyorsabb és egyenletesebb eloszlását. A kártyán található komplett hűtési megoldás a Twin Frozr III nevet kapta. Nem újdonság a V-Check pontok jelenléte, mellyel ezen a kártyán a GPU, a memóriák és a PLL éppen aktuális feszültségét tudjuk monitorozni egy multiméter segítségével.


Szétszedve [+]

A hűtő eltávolítása után feltűnhet, hogy a CrossFire csatlakozók után (kissé rendhagyó módon) a nyák körülbelül 2 centivel kiszélesedik. Erre minden bizonnyal azért volt szükség, hogy a kártya ne lépje túl - a már rövidnek amúgy sem nevezhető - leghosszabb pontján mért 308 milliméteres hosszúságot. A referencia HD 6970-en a Volterra digitális PWM-je dolgozik, ám az MSI ezt egy nem kevesebb mint a 18 analóg fázissal rendelkező, saját fejlesztésű megoldásra cserélte. A fázisokból 14 darab a GPU-t szolgálja, míg 3+1 a memóriákat eteti, melyek összesen kettő, egyenként 8 tűs PCI Express tápcsatlakozóból kapják az áramot. Ezzel a kártya maximum 375 wattból gazdálkodhat. A teljes tápellátás az MSI alaplapjainál már megismert Military Class II házi szabvány alapján készült, ami még stabilabb működést és hosszabb élettartamot ígér. A memóriák és a PWM által termelt hő elvezetéséért egy egybeöntött és feketére festett, méretes fémlap felel. Egyébiránt a 2 GB-os memóriák típusai teljesen megegyeznek a referencián található modellekkel (Hynix H5GQ2H24MFR-R0C - 1500 MHz/1,5 V), sőt még az AMD által belőtt 1375 MHz-es órajel is megmaradt.


[+]

A kártya hátoldalán néhány minőségi NEC Proadlizer kondenzátor mellett két-két kapcsoló, valamint 14 LED kapott helyet. Ez utóbbi a GPU éppen aktív fázisainak számát próbálja szemléltetni, míg az előbbi kapcsolókkal a kártya határait tudjuk még tovább feszegetni. Méréseink alapján a GPU és a MEM V-Switch felkapcsolása 0,05 volt pluszt jelent mindkét résznek (GPU: 1,22 V -> 1,27 V, MEM: 1,56 V -> 1,61 V). A PWM Clock Tuner kapcsolóval a PWM órajelét lehet megemelni 300 MHz-ről 350-re, míg az OCP Unlocker elnevezésűvel a túláramvédelmet lehet lekapcsolni. A félreértések elkerülése végett: ez utóbbinak nincs köze az AMD PowerTune technológiájához. A PWM órajelének emelésével még stabilabb feszültségeket kaphatunk, ugyanakkor a magasabb frekvencia miatt az érintett komponensek jobban melegedhetnek. Ezen felül a kártya oldalán is van egy kapcsoló, mely a már szintén ismert BIOS-ok közti váltásért felel. Ezt a másik állásba átkapcsolva feloldhatjuk a Catalyst Overdrive órajelhatárait, valamint a PowerTune limit is két és félszeresére emelkedhet. Ergo amennyiben komolyabban szeretnénk tuningolni, akkor mindképpen használjuk legalább ezt a kapcsolót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés