Hirdetés

Zajtalan klienseket mutatott be a Fujitsu Siemens

A Fujitsu Siemens az eddigieknél is kisebb modellekkel bővíti Futro thin client termékcsaládját. Az új Futro S széria három most bemutatott típusa 800 MHz-es Transmeta Crusoe processzorokra épül, és 246 x 48 x 177 mm-es méretével alig foglal több helyet egy könyvnél. A gyártó a merevlemez és ventilátor nélkül boldoguló, így teljesen zajtalan kliens maximális fogyasztását 25 wattban adja meg.

A gépen a Linux-alapú eLUX NG operációs rendszer fut, amely könnyen kezelhető grafikus felülettel rendelkezik. A SCOUT NG eszköz a központi karbantartást hivatott megkönnyíteni. A Futro S sorozat aktuális csúcsmodellje, a Futro S230 választhatóan Windows XP Embedded platformmal is megrendelhető. Az operációs rendszer egy 32–256 megabájtos flash memórián kap helyet, munkaterületként 128–256 MB DDR SDRAM szolgál. A klienst egy Fast Ethernet, négy USB 2.0, két PS/2, egy RS-232 és egy párhuzamos interfésszel, valamint audiocsatlakozókkal látták el. Az analóg monitorkimenet legfeljebb 1600x1200 pixeles felbontást nyújt 85 Hz mellett. További bővítési lehetőséget jelent a PCI-foglalat. Külső vagy USB-billentyűzetbe épített SmartCard-olvasóval megoldható az illetéktelen hozzáféréstől való védelem is.

A kis gép teljesítménye elegendő az irodai alkalmazások futtatására, így például adatbázis-lekérdezésekre, levelezésre, szövegszerkesztésre stb. A Futro S modellek már 499 eurótól kaphatók, így a döntés mellett szólhat a beszerzés és birtoklás kisebb költsége is.

(*) A kliensgépek vásárlói elsősorban azon vállalkozások közül kerülnek ki, amelyeknél a nagyobb rendszerteljesítmény, a könnyebb menedzselhetőség, illetve az alkalmazások és adatok folyamatos rendelkezésre állásának biztosítása miatt a szerver-terminál koncepcióra épül az informatikai infrastruktúra. A thin client szegmens a teljes PC-piac kis területét jelenti, de igen gyorsan növekszik: az IDC 2007-ig évi 22,8 százalékos gyarapodást prognosztizál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés