Hirdetés

Új linuxos megoldások a HP-től

A Hewlett-Packard a LinuxWorld konferencián bejelentette a Linux erőteljesebb támogatását, és a platformra alapozott új megoldásokat mutatott be.

Főleg üzleti felhasználóknak szánja a HP első Linux-notebookját, az nx5000-et. A Pentium M processzorra épülő, 15 hüvelykes kijelzővel, CD-R(W)/DVD-kombóval, Wireless LAN és Bluetooth interfésszel ellátott noteszgép több konfigurációban kapható. A Centrino-notebookok Linuxszal való használata korábban az Intel WLAN-vezérlő és az integrált Intel Extreme Graphics 2 hiányos támogatása miatt okozott nehézséget, itt azonban az előre telepített SUSE Linux 9.1 már tartalmazza az összes szükséges meghajtót.


HP Compaq nx5000

A noteszgép az Egyesült Államokban 1140 dolláros ártól lesz kapható. A hírek szerint az nx5000 linuxos változata Európában nem kerül forgalomba. Ennek oka a termékciklusok különbségében keresendő, kontinensünkön ugyanis már ősszel eltűnik a piacról a modell. Nagyon valószínű ugyanakkor, hogy egy másik típus Linuxszal is megjelenik majd.

A szerver-kliens alapú vállalati környezetekbe szánja a HP Compaq t5515 elnevezésű, Linux-alapú vékony kliensét, amely az Altiris mellékelt alkalmazáscsomagjának köszönhetően jelentősen megkönnyíti a távolról történő vezérlést. Ugyancsak Linuxra épülnek az Integrity Superdome, illetve a középkategóriás rx7620-16 és rx-8620-32 szerverek, így a gyártó a szerverektől a tárolórendszerekig terjedő, átfogó Linux-termékválasztékot kínál a rendelkezésre állás szempontjából kritikus alkalmazásokhoz.


HP Integrity Superdome

A Hewlett-Packard közeledik az EAL 3 + CAPP (Evaluation Assurance Level 3 + Controlled Access Protection Profile) specifikáción alapuló Common Criteria Certification tanúsítási eljárás lezárásához is. Ha ez ősszel megtörténik, a vállalat lehet az első, amelynek Intel Itanium rendszerei elnyerik a tanúsítványt, továbbá amelynek egyszerre három különböző processzorarchitektúrára érvényes minősítése lesz. Rendszerei biztonsága érdekében a HP jelenleg mind Intel Xeon- és AMD Opteron-alapú ProLiant szerverein, mind Intel Itanium-alapú Integrity szerverein a Red Hat Enterprise Linux 3.0 update 3 és a SuSE SLES 8 Service Pack 3 operációs rendszereket szállítja.

A megfelelő megoldások kiválasztásában a HP Linux Reference Architecture segíti az ügyfeleket, akik ezáltal egy teljes szoftvercsomagot kapnak, konzultációs és integrációs szolgáltatást vehetnek igénybe. A Linux-terméktámogatás és -oktatás fejlesztése érdekében a vállalat 6500-ra növelte a feladattal megbízott munkatársai számát, és saját szolgáltatásai mellett tervbe vette minősítési programok JBoss-szal való közös lebonyolítását is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés