Hirdetés

Eleinte nem lesz bootolható NVMe RAID támogatás az X399-es alaplapokon

Pedig sokan ezért várták az AMD HEDT platformját, mivel az Intel ezért a funkcióért további pénzt kér a hardver megvásárlása mellé.

Az extrém teljesítményű PC-s platformok mellé előkerült az igény az extrém teljesítményű bootolható RAID konfigurációkra. Ez főleg amiatt van, mert az új HEDT processzorok rengeteg PCI Express csatornát kínálnak, így viszont igen combos tárolótömböket lehet kialakítani, anélkül, hogy a többi hardverkomponenstől PCIe csatornát venne el a rendszer. Két NVMe meghajtóval pedig már 5 GB/s fölé lehet jutni RAID 0-ban, bár érthető módon a biztonsági szempontok miatt kedveltebb megoldásnak számít a RAID 1 - de nem is ez a lényeg, hanem a bootolás lehetősége az extrém sebességű RAID konfigurációkról.

Az elméleti lehetőségek azonban a gyakorlatban nem rögtön kerülnek elő, mivel az AMD Ryzen Threadripper processzorokhoz való X399-es alaplapok eleinte nem rendelkeznek majd NVMe RAID támogatással. Bár a Tom's Hardware jelezte, hogy ez a funkció egy későbbi BIOS frissítéssel elérhető lesz, viszont erre vonatkozóan még nincs pontos dátum.

A fentiek persze a potenciális vásárlók többségének nem lényegesek, de a piacon számos olyan NVMe RAID-re vágyó felhasználó van, akik a Ryzen Threadripperre vártak azután, hogy az Intel csak a nem éppen biztonságos NVMe RAID 0-t engedi használni, ráadásul kizárólag azokkal az SSD-kkel, amelyeket kiválasztottak, beleértve a sajátjaikat is. A biztonságosnak tekinthető RAID 1, vagy esetleg a RAID 10 már egy 99 dolláros VROC kulcsot igényel, míg a RAID 5 aktiválása még drágább lesz. Persze a külön megvásárolható hardverkulcs a RAID 0-t alkalmazó felhasználóknak is hasznos, mivel elérhetővé teszi azokat az NVMe SSD-ket is, amelyeket az Intel a hardverkulcs nélkül nem támogat.

A PC-s piac helyzete tehát a teljes sebességű és bootolható NVMe RAID kötetek tekintetében nem egyszerű. Az egyik oldalon korlátok vannak, amelyeket csak hardverkulcsok megvásárlásával lehet feloldani, míg a másik oldalon ilyen nincs, viszont az elérhető BIOS-ok egyelőre nem biztosítják a támogatást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés