Hirdetés

Bemutatta a Ryzen Threadrippert az AMD

Első körben két modell érkezik, amelyek 12, illetve 16 magot kínálnak.

Az AMD Ryzen Threadripper névű processzorokról már korábban is beszélt, hiszen a Financial Analyst Day-en és a Computexen is előkerült az érkező platform. Mára tehát az egyetlen igazi kérdés az maradt, hogy milyen processzorok lesznek elérhetők az X399-es vezérlővel rendelkező, SP3r2 jelölésű foglalattal felszerelt alaplapokra. Utóbbit egyébként az AMD az egyszerűség kedvéért elnevezte Socket TR4-nek, és elárulták, hogy 4094 tűs LGA típusú kialakításról van szó. Az összes tű azonban nincs bekötve, mert a Threadripper modellek ezt nem igénylik.

A processzorok szempontjából két modell érkezik, amelyek paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Ryzen Threadripper processzorok
Típus Mag-/turbo órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP) Listaár (dollár)
1950X (16 mag) 3,4/4 GHz
van 16 x 512 kB 32 MB 180 W 999
1920X (12 mag) 3,5/4 GHz van 12 x 512 kB 32 MB 180 W 799

A processzorokban egységesen 64 darab PCI Express 3.0-s csatorna van, amelyből négyet igényel a vezérlőhíd, míg a többi szabadon felhasználható. A memóriavezérlő négycsatornás, és amennyiben csatornánként egy DDR4-es modul lesz bekötve, akkor hivatalosan is elérhető az effektív 2667 MHz-es órajel. Csatornánként két modullal ez az érték 2400 MHz-re változik. Emellett a Ryzen Threadripper támogatja az ECC-t is.

Az AMD egyébként váratlanul magas alapórajelet szabott meg a termékeknek, ami állítólag azért alakult így, mert a megcélzott piacon a teljesítmény számít a vásárlóknak, így elsődlegesen erre hangolták a modelleket. Ezek egyébként támogatják az XFR-t is, vagyis a megadott turbó órajel fölé is képesek paraméterezni magukat, ha a környezeti viszonyok ezt megengedik. Arról azonban még nincs adat, hogy az XFR működési tartománya milyen tág. Érdemes kiemelni, hogy a Ryzen Threadripperhez nem kell külön program ahhoz, hogy a maximális órajelet be tudja állítani a rendszer. Ez például az Intel Skylake-X esetében egy szükséges tényező, hiszen egy önálló alkalmazással érhető el a legmagasabb órajeleket biztosító, két magra működő priorizált mód. Az AMD ugyanakkor képes ugyanerre az automatikusan működő Precision Boost és Pure Power technikákkal, így a felhasználónak nem kell manuálisan döntenie a processzor működési módjáról az adott program futtatása előtt.

A Ryzen Threadripper modellek és a hozzájuk való alaplapok augusztus elején kerülnek az üzletekbe. Az OEM-piacon a Dell fogja árulni a processzorokat, hiszen exkluzivitást vásároltak egy ideig.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés