Windows blog: mely hetest nekem?

Mint minden vásárlás során, operációs rendszer választásakor is érdemes végiggondolnunk, hogy mire szeretnénk használni az adott terméket, mit várunk el az operációs rendszertől. Ha a Microsoft Windows 7 valamely disztribúciója vonz minket, még mindig előttünk a döntés, hogy a kiskereskedelmi forgalomban kapható Windows 7 Home Premium, Professional és Ultimate változat triójából melyiket éri meg választanunk, mik azok a funkciók, amelyek mindenképp szükségesek, és mik azok, melyek csak a specifikációk listájának hosszát – és netán az árcímkén szereplő összeget növelik.

A Home Premium változatra amolyan kiindulási pontként is tekinthetünk, a másik két változat ennél többet tud, de ezen kiadás sem nevezhető éppenséggel puritánnak. Éppen ugyanazt a megújult, jump list menükkel praktikusabbá tett felületet kapjuk kézhez a látványos Aero kiegészítéssel, mint a „vastagabb” csomagokban, de készen kapjuk a DirectX 11-es verzióját, a ReadyBoost erőforrás kiterjesztő modult, a Device Stage eszközkezelőt is. A DLNA, vagy más néven Play to funkció, a 12-es kiadású Media Player és a Windows Media Center segítségével egy alapvetően multimédiás és szórakoztató célokra használt számítógépen remekül megállja a helyét. Kommunikáció terén majdhogynem egyformán teljesít a három verzió, az otthoni kiadásból is csak a tartományokhoz való csatlakozás és a kimaradt távoli asztali kapcsolat szolgáltatása okozhat hiányérzetet.

A Windows 7 Professional már inkább az aktív munkavégzés irányába fordul, a Home alapjaira építkező változatban megjelenik a távoli asztali kapcsolat és a tartományokhoz való csatlakozás funkciója is. Támogatja a hálózati biztonsági mentés készítését és a csoportházirendeket, valamint a titkosított fájlrendszerek alkalmazását is. A Professional változatban jelenik meg az úgynevezett Windows XP mód, vagyis a Windows Virtual PC szolgáltatásán keresztül futtatott Windows XP használata. Ennek otthoni felhasználás esetén viszonylag kevés hátrányát fogjuk érezni, hisz a programok többségét semmilyen komoly kompatibilitási gond nem érinti, az XP mód elsősorban a Windows két generációval korábbi verziójára írt, üzleti célú alkalmazások összeférhetetlenség esetén is kifogástalan futtatására lett tervezve, de erre egy későbbi bejegyzésben még visszatérünk.

Az Ultimate kiadás az előbbieken is túlmutat, bővített funkciói főként a hálózati erőforrások kezelésre koncentrálnak, de érdemes még megemlíteni a kiterjedt nyelvi támogatást is.  A többnyelvű használatot is megkönnyítő, ingyenesen elérhető nyelvi csomagok a teljes kezelőfelületre vonatkoznak, segítségükkel a 35 támogatott nyelv bármelyikére gond nélkül válthatunk. Az Ultimate változat emellett rendelkezik a BitLocker nevű adattitkosító komponenssel, mely a belső tárolók mellett a külső adathordozók védelmére is hivatott, és az AppLocker elnevezésű felügyeleti alkalmazással, mellyel a felhasználók által futtatható programok monitorozhatók és szabályokkal kontrollálhatók.

Összességében tehát elmondható, hogy ugyan nehéz és egyben értelmetlen is lenne beskatulyázó kijelentéseket tenni a felhasználókról, és ezek alapján kategorikusan kijelenteni, kinek melyik Windows 7 kiadást kellene választania, de annyi bizonyos, hogy átlagos otthoni felhasználásra tökéletesen alkalmas a Windows 7 Home Premium változata is, mely a Microsoft Store webáruházban önálló telepítőként bruttó 56 900 forintért, régebbi rendszer frissítéseként pedig 34 500 forintért rendelhető meg. A Professional változat leginkább azon rétegekbe tartozóknak érheti meg, akik komolyabb szinten használják főként munkára gépeiket és az Ultimate nyújtotta kiegészítések nem vágnak profiljukba, nem tartják szükségesnek, hogy bármennyivel is többet fizessenek a legnagyobb verzióért, esetleg vállalkozásuk számára nem opció az Enterprise kiadás beszerzése. Ők a Microsoft boltjából 88 900 forintért juthatnak önálló telepítőhöz, míg a frissítőverzióért bruttó 81 900 forintot kell kifizetniük. Ezzel szemben a szakemberek és funkcionalitás terén kompromisszumkötésre nem hajlandók számára ott áll a mindent nyújtó Ultimate variáció, melynek frissítői változata 84 900, önálló kiadása pedig 94 500 forint.

Inarus

Azóta történt

Előzmények