Windows blog: a letűzés és az Internet Explorer 9

A Jump List a Windows hetedik kiadásában debütált funkció, melynek lényege, hogy a tálcára helyezett – vagy ahogy a rendszer is használja: tűzött – alkalmazásindítók és a megnyitott alkalmazások ikonjai már nem csak a feladatváltást, ablakminimalizálást és -bezárást tesznek lehetővé, hanem az adott program néhány funkcióját és az alkalmazáshoz kapcsolódó tartalmakat is gyorsabban elérhetjük. Az ikonra az egér jobb gombjával kattintva a felugró menüben a program természetétől függően találunk hivatkozásokat legutóbb megnyitott, illetve létrehozott fájlokra, a gyakran felkeresett webhelyekre, továbbá a helyi vagy valamely külső eszközön, esetleg hálózaton található mappákra.

A Windows Intéző funkciói a Jump List menüben.
A Windows Intéző funkciói a Jump List menüben

Az Internet Explorer kapcsán például a Jump List menüt előhozva a leggyakrabban látogatott oldalak listáját láthatjuk; ha a címek jobb szélén látható rajzszög ikonra kattintunk, akkor az adott link bekerül az úgynevezett Rögzített kategóriába, aminek köszönhetően bármikor két kattintással meg tudjuk nyitni kedvenc oldalainkat. Ha a böngészőből szeretnénk egy könyvjelzőt ide letűzni, ahhoz elég azt az egérrel a tálcára húzni, a cím ilyenkor is a rögzített kategóriába kerül.

Az Internet Explorer Jump List menüje és a Hotmail kezdőlap a "klasszikus módon" megnyitva...
Az Internet Explorer Jump List menüje és a Hotmail kezdőlap a "klasszikus módon" megnyitva... [+]

Az Explorer és a letűzés kapcsán azonban van még egy érdekesség, ami nem más, mint a könyvjelzők közvetlen tálcára tűzésének opciója. Vagyis nincs kattintás a jobb gombbal, rögtön egy gombnyomásra behozhatjuk a kívánt címet. Ehhez elég mindössze a címsávban a webcím előtt található ikont vagy az egész fület megragadnunk, és a tálca egy üres részére húznunk. Ekkor az oldal ikonja megjelenik a többi gyorsindító közt, rákattintva pedig az Explorer új, toolbartól, könyvjelzősávtól és bármilyen látható kiegészítéstől mentes, de az adott oldal favikonjához igazodó színekben megjelenő gombokkal ellátott ablakában tekinthetjük meg azt.  Ezen felül bizonyos tálcára tűzött oldalak - mint például a Hotmail kezdőlapja – képesek néhány plusz kényelmi funkciót is nyújtani, hála a Jump List menüjének, mellyel olyan érzésünk lehet, mintha nem egy weboldalról, hanem egy külön alkalmazásról beszélnénk.

...és az önálló Hotmail "alkalmazás" a saját menüjével.
...és az önálló Hotmail "alkalmazás" a saját menüjével [+]

A Hotmail eseténél maradva, a jobb klikkre felugró menüben – mint ahogy az a képen is látszik – a naptár, névjegytár és a beérkezett üzenetek oldala is elérhető anélkül, hogy egyáltalán megnyitottuk volna az oldalt, ami esetenként gyorsabbá és kényelmesebbé teheti feladataink elvégzését.

Inarus

Azóta történt

Előzmények