Windows blog: MetroTube alkalmazásbemutató

A MetroTube neve ismerős lehet a Windows Phone felhasználók körében, a Lazyworm fejlesztői studió által készített nem hivatalos YouTube alkalmazás ugyanis számos funkciót kínál felhasználóinak. A Windows Phone rendszer korai életszakaszától kezdve létező program a régóta dédelgetett okostelefonos verzió egy híján összes extrájával rendelkező Windows 8 és Windows RT kliense néhány hete vált elérhetővé a Windows Store kínálatában.


[+]

A felület igazi mintapéldája a Modern stílusú felület alkalmazásának: A megjelenés letisztult, az összes fő kategorizálási nézet kéz alá esik. A program megnyitásaok a népszerű videók várnak minket csempés nézetbe rendezve, ettől jobbra görgetve a fő kategóriák felsorolását láthatjuk. Az egyes kategóriák releváns videóit ki is tűzhetjük a kezdőoldalra, ilyenkor újabb lapok jelennek meg a kategória lista mellett.


[+]

Ennél is érdekesebb, hogy akár saját keresési feltételeket is kitűzhetünk, így például rögtön megjelenik a kedvenc együttesünkről feltöltött videók listája, ami kifejezetten kényelmes dolog. Amint bejelentkezünk YouTube felhasználói nevünkkel a legelső szekció feliratkozásaink újdonságait jeleníti meg vegyesen, mely mellett egyetlen kattintással elérhetővé válnak feltöltéseink, a későbbi megnézésre szánt elemek és a kedvencek listája, valamint azok a videók, melyeket legutóbb tekintettünk meg a programmal.


[+]

Ha valamelyik listázási feltételt kiválasztjuk, két vertikálisan görgethető listát kapunk, melyből a bal oldalival a kategóriák és csatornák közt tudunk ugrani, a jobb oldali területen a releváns videók közt görgethetünk. Keresni természetesen nem csak innen, hanem a Charm Bar használatával is kereshetünk, a találatok elvárható módon relevancia, feltöltési dátum, értékelés és megtekintési szám alapján rendezhetők. A kiválasztott videó lejátszása nagyon kényelmes módon nem automatikusan indul, a hangerőt és a minőséget a jobb egérgomb vagy alulról felfelé megejtett mozdulat hatására előugró menüsávon állíthatjuk. A feltöltések adatlapján a webes felülethez hasonlóan láthatjuk a kapcsolódó találatokat, a kommenteket, és persze mi magunk is hozzá tudunk szólni az egyes videókhoz. A megosztás a kereséshez hasonlóan a Charm Bar-ról történhet, ami csak abból a szempontból lehet kényelmetlen, hogy a közvetlen link megszerzése körülményes, a beágyazási funkciók elérése pedig lehetetlen, ilyesmire ismételten csak a YouTube.com marad a böngészőből felkeresve.


[+]

Itt el is érkeztünk a hiányosságokhoz, melyből az alkalmazásnak rögtön három is van. Az egyik a fejlesztők saját korábbi alkotásához, vagyis a mobilos változathoz képest hiányosság: A Windows Phone verzióban ugyanis adott a lehetőség a megtekinteni kívánt videók letöltésére és későbbi megtekintésére aktív internetkapcsolat hiányában is. A másik kifogásolható dolog, hogy ugyan számos, a weboldalon elérhető listázási opció adott itt is, a lejátszási listákat sajnos nem képes kezelni a program – sem másét, sem a sajátunkat, így a folyamatos, közbeavatkozás nélküli lejátszás sajnos nem adatott meg, pedig az alkalmazás a háttérbe téve is folytatja a megkezdett videót. A harmadik fájó pont a videófeltöltés lehetőségének hiánya, ilyen igényekkel kénytelenek vagyunk a webes felületet felkeresni.

Összességében hétköznapi videózgatásra mindenkinek ajánlott a MetroTube, aki képes megbékélni a listák hiányával, ugyanis sokkal kényelmesebb és átláthatóbb, mint a webes felület. A hiányosságokért nagy kár, remélhetőleg egy részüket hamarosan orvosolják a fejlesztők.

Inarus

Előzmények