Hirdetés

A Vivante megcélozza a viselhető eszközök piacát

Az elemzők egyetértenek abban, hogy viselhető eszközök piac a következő években komoly növekedési potenciált rejt. Ide tartoznak majd az okosórák és az okosszemüvegek, valamint az egyéb megoldások. Ezek első generációja azonban még csak most formálódik, így a kifejezetten ilyen eszközökbe szánt architektúrák még gyerekcipőben járnak. Ez főleg az integrált grafikus vezérlő oldaláról igaz, ugyanis ma nincs igazán átmenet a funkcionálisan buta, de legalább alig fogyasztó, és a technikailag fejlettnek mondható, viszont a méretkategóriához képest nagy energiaigénnyel rendelkező megoldások között. Ez jelentős probléma, ugyanis a piac iránt érdeklődő cégeknek pont egy arany középút kellene, hiszen egy minimális funkcionalitás azért nem árt ha megvan, de azért az akkumulátort mégse merítse le gyorsan.

A Vivante az elmúlt időkben nagyon agresszívvá vált, aminek hála két év leforgása alatt sokszorosára növelték a piaci részesedésüket, és ma már odafigyelnek az egyszerűen átlátható termékskála kialakítására is. A következő lépésként a cég megtámadja a viselhető eszközök piacát, méghozzá egy olyan grafikus IP-vel (szellemi tulajdon), mely pont azt kínálja, amire igény van. A GC 400L IoT elnevezésű IGP mindössze 0,8 mm²-es területet foglal el az adott lapkából a TSMC 28 nm-es HPM gyártástechnológiáját használva. Ez egészen konkrétan az iparág legkisebb grafikus vezérlője, ám ehhez képest támogatja az OpenGL ES 2.0-t, az OpenGL 2.0-t, az OpenVG 1.1-et és a Renderscriptet.


[+]

A GC 400L IoT licencelésével mostantól nem kell dönteni a tudás és az alacsony fogyasztás között, az új IP ugyanis mindkettőt felkínálja. A rendszer maximum 720p-s felbontású kijelzőt tud meghajtani 60 Hz-es frissítés mellett, míg a színmélység természetesen 32 bit. A Vivante az összes lényeges operációs rendszert támogatja, ideértve az Androidot, amit az okosórák és az okosszemüvegek használni fognak. A fejlesztés egyébként nem egy erőgép, 400 MHz-es órajelen mindössze 3,2 GFLOPS-ra képes 200 megapixel/másodperces kitöltési sebesség mellett, de a kategóriáját tekintve abszolút nem szégyenkezhet.

Amennyiben a GC400L IoT képességeivel a potenciális megrendelő nem elégedne meg, akkor a GC 880 IoT nevű fejlesztés a fenti gyártástechnológiára alapozva 2 mm²-es területet elfoglalva kétszeres teljesítményt kínál, és a második bekezdés végén felsorolt API-k mellett még támogatja az OpenGL ES 3.0-t, illetve igényelhető egy OpenCL 1.2 Embedded Profile-t kezelő opció is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés