Hirdetés

Egészséges a beágyazott GPU-k piaca

A Jon Peddie Research nyilvánosságra hozta a beágyazott GPU-k piacát vizsgáló, 2013-as esztendő első feléről szóló kutatását. Ebbe a kategóriába azok a grafikus vezérlők kerülnek, amelyek zömében SoC rendszerekben, így okostelefonokban, tabletekben, kézikonzolokban, kamerákban, illetve különböző autókban kapnak helyet, illetve az új kutatásba már több olyan eszköz is beleszámít, ami nem mobil, viszont az érintett gyártók látják el az adott piacot. Ennek megfelelően mostantól nem hordozható, hanem személyes eszközökről lesz szó.

Ez alapvetően felborítja a korábbi évek méréseit, így a Jon Peddie Research 2011-hez viszonyította a növekedést, kihagyva egy évet. Az ilyen döntések az újszerű piacfelmérés esetében nem szokatlanok, de az új számok nem hasonlíthatók össze direkten a korábbi adatokkal.

A közölt információk szerint a vizsgált piac eladásai 81%-kal nőttek a 2011-es esztendő első félévéhez képest. Az Imagination továbbra is vezet, de a részesedésük már csak 37,6%, miközben a Qualcomm 32,3%-os eredménnyel a második, viszont utóbbi cég eredménye növekedő tendenciát mutat. A harmadik legnagyobb szereplő az ARM 18,4%-os részesedéssel, ami lényeges előrelépésnek számít. A negyedik helyre a Vivante futott be 9,8%-kal, míg az ötödik az NVIDIA lett 1,4%-kal. Előbbi cég masszív növekedést könyvelt el, míg az utóbbi vállalat nem tudta még átmenteni a PC-s VGA-iből a megfelelő technológiákat, így a visszaesés várható volt. Az ötödik helyet a DMP szerezte meg 0,5%-kal. A vállalat leginkább a Nintendo 3DS-ből profitál, így jórészt csak stagnálnak. A korábban még jegyzett ZiiLabs kikerült a felmérésből. Egyrészt a céget megvette az Intel, másrészt a régebbi hardvereket nem képesek értékesíteni. A vállalat korábban is jelentéktelen eladásokat mutatott fel, így lényegi jelentősége nincs a formális kiszállásuknak.

Az adatok egyszerűbb elemzése érdekében táblázatba öntjük a leírtakat, hogy könnyebb legyen összehasonlítani az új felmérésnek megfelelő 2011-es adatokkal:

Az beágyazott GPU-k szegmensének alakulása 2013 első felében
Gyártó Részesedés
2013 H1 (aktuális)
Részesedés
2011 H1 (korábbi)
Qualcomm 32,3% 29,3%
NVIDIA 1,4% 4,9%
ARM 18,4% 13,5%
DMP 0,5% 0%
Imagination 37,6% 52%
Vivante 9,8% 0,3%

Fontos kiemelni, hogy a DMP-nek 2011-ben is volt mérhető eladása, de annyira jelentéktelen mértékben, hogy azt egy tizedesjeggyel nem lehetett kimutatni. Gyakorlatilag a kerekítés áldozatául estek.

A Jon Peddie Research továbbra is a piac erősödését várja, ami nem meglepő kijelentés.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés