Hirdetés

Video bevitel mindenkinek!

A régen meglehetősen különlegesnek számító, ritka és jelentős felárat hordozó VIVO-s videokártyák mára teljesen hétköznapivá váltak.

A VIVO a Video In - Video Out, azaz video be- és kimenet rövidítése. Míg a kimenet nem nagy trükk, ma már a legtöbb videokártya rendelkezik TV kimenettel, a kompozit analóg jel digitalizálása közel sem triviális feladat. Azonban ahogy a TV tunerek is egyszerűen használható, hétköznapi hardverek lettek, úgy terjedtek el a videobevitelt lehetővé tevő megoldások is a videokártyákon.

Profi minőségre nem érdemes számítani, azonban megfelelően erős géppel és főleg nagy, gyors merevlemezzel ma már elvárható a teljes képernyős, teljes sebességű digitalizálás. A kártyákhoz általában egyedi szoftvert adnak, ami jellemzően az egyszerű használhatóságot helyezi középpontba.

A legnagyobb feladatot a digitalizálás utáni feldolgozás jelenti, a videoszerkesztés hatványozott terhelést ró még a leggyorsabb PC-re is, de még egy egyszerű videotömörítés is komoly feladat, igaz az csupán a számítási teljesítményen múlik. A digitális videoszerkesztés témával bizonyára nem kevés irodalom foglalkozik, aki szeretne belevágni, mindenképp tájékozódjon előre.

Számunkra itt most a hardver a főszereplő, és válogatni bőven lehet. Az ATi chipes kártyák közül leginkább a Radeon 9000-re épülő kártyákon bukkan fel az értéknövelő funkció; egy 64 megás Sapphire modell már nettó 18 ezer körül kapható, ami alig pár ezer forint felárat jelent a mezei kivitelhez képest. Létezik pl. Inno3D MX440-8x is hajszállal olcsóbban, de ennyire talán nem érdemes spórolni a VGA részen. Ellenben Radeon 9000-ből sem érdemes komolyabbat venni, akinek erősebb VGA kártyára van szüksége, nézhet egy bikább ATi-t (9100, 9500), vagy éppen a gyengélkedő GeForceFX széria miatt reneszánszukat élő GeForce4 Ti-szériából is szemezgethet. Az egyik legjobb ajánlatnak a valószínűleg kifutó szériás Gainward G4 Ti4200 128 MB VIVO Ultra/650 XP tűnik, amit némileg 30 ezer fölött vesztegetnek 3 év garanciával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés