Hirdetés

A videokártya piac és a szex

Utólag is elnézést a bulvárlapok címoldalára kívánkozó címért, de mostanában érdekes dolgok történnek. Úgy tűnik ugyanis, hogy az nVidia is magáévá tette azt a nézetet, hogy a szex sokmindent elad.

Az köztudott, hogy egy ideje kering az interneten egy patch (természetesen nem az nVidia jóvoltából), mely a közismert Dawn demo főszereplőjét változtatja pucérrá. Ezúttal azonban maga a cég "lépett", ugyanis - egyes hírek szerint - Los Angelesben, az E3 kiállítással egyidőben tartott nVidia partin - GPU tervező cégtől - szokatlan módon próbálták forróvá varázsolni a hangulatot. Az esemény meghívottja volt egy Catalina nevű pornósztár is. Persze valószínűleg a jelenlevők élvezték a helyzetet, ám a lépés váratlan, hiszen mi köze van a pornósztároknak az IT technológiához? Mindenesetre következő lépésként el tudnám képzelni, hogy egy nagy gyógyszergyártó cég új szívgyógyszerét pornósztárral reklámozza...

De, hogy a kedves olvasó ne találja ezt a hírt teljesen feleslegesnek, a végére tartogattunk egy igazi érdekességet! Eddig ugyanis az nVidia már említett Dawn demója csak GeForce FX videokártyákon működött, ami érthető is, hiszen az NV30 GPU képességeit hivatott reprezentálni. Azonban megtört a jég, s mostantól megtekinthető a demo az ATI RADEON 9500 / 9600 / 9700 / 9800 sorozatú kártyákon is. A Rage3D honlapon ugyanis megjelent egy OpenGL fordító, mely figyeli a speciális nVidia kiterjesztések hívását, s futásidőben lefordítja azokat az ATI "ARB" nyelvére. Így láthatóvá válik a Dawn demo minden olyan ATI kártyán, amely már Pixel Shader 2.0-val rendelkezik.

A honlap állítása szerint a Dawn demo a fordító segítségével egy RADEON 9800 PRO kártyán 15%-kal gyorsabban fut, mint az NV30 chipen, sőt állítólag az NV35 GPU-t is megelőzi. Emellett a készítők az nVidia kártyáknál megszokottnál jobb képminőséget is ígérnek. Az állításokat nem volt alkalmam ellenőrizni, ám minden szerencsés ATI kártyatulajdonosnak javaslom Dawn megszemlélését, ruhával vagy anélkül ? ízlés szerint.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés