Hirdetés

Vezeték és akkumulátor nélkül érkezik a Genius DX-ECO egér

A vezeték nélküli egerek néhány év leforgása alatt tömegesen elterjedtek, amihez jelentősen hozzájárult a laptopok és netbookok hatványozott rohama. A kényelemnek azonban ára van, konkrét és átvitt értelemben is. Először is a vezetékes rokonokhoz képest az elektronika némileg bonyolultabb, ezáltal drágább, az akkumulátorok vagy elemek miatt ráadásul súlyuk jelentősen nagyobb. Másodszor pedig ott van az a probléma, hogy előbb-utóbb lemerül az áramforrás, ami ilyenkor cserére vagy hosszas töltésre szorul.

A Genius legújabb vezeték nélküli egerével, a DX-ECO-val állításuk szerint az összes fent említett problémát orvosolták. A jószág említés szintjén már felbukkant a Hongkong Electronics Fair keretein belül, most viszont hivatalos információk és árcédula kíséretében is elrajtolt. A DX-ECO különlegessége, hogy nem szárazelemből vagy akkumulátorból nyeri ki az éltető energiát, hanem egy ismeretlen kapacitású, legalább 100 000-szer újratölthető kondenzátorból. A töltés egy a csomagban lapuló microUSB kábel segítségével történik és a művelet mindössze 3 percig tart.

A technológiából adódóan tehát pillanatok alatt csordultig tölthetjük a kondenzátort, de szintén a megoldás következménye, hogy ez mindössze 4 órányi folyamatos használatot tesz lehetővé. Ez az üzemidő azért elég karcsú, tekintve, hogy egy jól megtervezett modern vezeték nélküli egér akár 2-3 évig is eléldegél, szinte el is felejti az ember, hogy elemmel működnek. Energia felhasználás tekintetében szinte elhanyagolható mennyiségről beszélünk, de kérdéses, hogy a kondenzátor töltögetése és kisülése közben mennyi töltés forgácsolódik el. Egy viszont tagadhatatlan: nem generál veszélyes hulladéknak számító használt elemeket és akkumulátorokat, így ebben a tekintetben indokolt az eco szócska.

Kialakítása jobbkezes és ergonomikusnak mondható, a hüvelyujj alatti gumiborítása stabil fogást biztosít. A speciális BlueEye optikai szenzor szinte bármilyen felülettel megbirkózik, ha úgy adódik, akkor a kanapé szélén épp olyan jól működik, mint az asztal lapján. Összesen 7 gomb áll rendelkezésünkre, ebből egy dedikált nyomógomb segítségével válthatunk a 800 és 1600 dpi-s üzemmód között. A zökkenőmentes kommunikációról egy 2.4 GHz-es apró USB adóvevő gondoskodik, mely 10 méteren belül stabilan tartja a kapcsolatot.

A Genius DX-ECO napokon belül a boltok polcaira kerül, vételára 45 euró, ami nem éppen baráti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés