Hirdetés

Vélemény: így lehet lelőni a kriptovaluta-bányászatot

Persze szigorúan elméletben, kizárva az üzleti érdekek, amik úgyis felülírják a józan észt.

Még a hét elején írtunk arról, hogy egekbe szöktek a VGA-árak, amiért lényegében a kriptovaluta-bányászat hibáztatható. A gyártók viszont nincsenek könnyű helyzetben, hiszen maga a bányászat hiába nem érdekli őket, a blokkláncra vonatkozó piacok kialakulását nagyon is támogatják. Az üzleti résszel most nem foglalkoznánk igazán, viszont annyit mindenképpen leírnánk, hogy miképp lehetne magának a problémának véget vetni. Feltéve persze, ha a gyártók szerint is egy nem kívánt tényezőről van szó, és nem csak nyilatkozatokban állnak ki a játékosokért.

A kriptovaluta-bányászat során a hardver lényegében valamilyen hash algoritmust futtat. A Bitcoin például SHA256-ot, ezért is volt egyszerű rá célhardvereket tervezni, míg mondjuk az Ethereum bonyolultabb, mivel saját EtHash algoritmusra épít. Sokan azt gondolják, hogy a GPU-k elsődlegesen azért jók számos kriptovaluta bányászatához, mert rengeteg kis feldolgozójuk van a multiprocesszoraikon belül, de ez valójában nem a teljes igazság. Nyilván nagyon számítanak a feldolgozót is, viszont a trükk az utasításarchitektúrában van. Az AMD GCN-en belül a bfi és az alignbit, míg az NVIDIA Maxwell és Pascal esetében a lop3 alappal elérhető utasítások jelentik a sebességet. Ezekkel a hash algoritmusok jelentősen gyorsíthatók, ugyanis bizonyos sűrűn használt funkciókat nem több, hanem csupán egy utasítással is végre tudnak hajtani, ez pedig nagy előny.

Innen már azért látható, hogy miképp lehet kriptovaluta-bányászatot kivégezni, gyakorlatilag le kell tiltani az említett utasításokat a meghajtóban szállított mikrokódon belül. Ettől a hardver még működőképes marad, és akármelyik hash algoritmust képes lesz futtatni továbbra is, csak éppen sokkal lassabban, mivel nincs már a gyorsaságot adó titkos összetevő, ha szabad így fogalmazni. Ráadásul a fogyasztás sem csökken, hiszen ugyanazt a munkát több utasításból kell megoldani, ami a bányászok rémálma volna.

Azt akarod mondani, hogy nálatok az emberek virtuális érmékért cserébe áramot használnak?
Azt akarod mondani, hogy nálatok az emberek virtuális érmékért cserébe áramot használnak el?

Ez így egyszerűnek hangzik, de a fenti utasítások, akár meghajtóból történő kivágása nem csak a bányászatra lenne hatással, hanem minden olyan területre, ahol valamilyen hash algoritmust használnak, és aktívan építenek ezekre a gyorsító összetevőkre. Értelemszerűen itt is bedőlne a sebesség, illetve a hatékonyság, viszont az AMD és az NVIDIA biztosíthatna egy külön meghajtót azoknak a partnereknek, akik biztosan nem foglalkoznak kriptovaluta-bányászattal, viszont hash algoritmusokat futtatnak a GPU-n.

Lényegében ennyi lenne a kőkemény elmélet, amiből kizártuk az üzleti érdekeket. Utóbbit pedig nagyon fontos kihangsúlyozni, mert ha az AMD és az NVIDIA mondjuk meglépné a fentieket az új VGA-k kiadásakor, akkor nem csak pluszmunkát vesznek a nyakukba az alternatív mikrokódot tartalmazó, úgymond titkos meghajtó által, hanem még a bevételük is csökken, hiszen kivégzik a bányászatot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés