Hirdetés

Exascale szuperszámítógéppel vette vissza az első helyet az USA

A Frontier nem csak gyorsabb, de kevesebbet is fogyaszt a korábbi csúcstartónál.

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, és ismét egy történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, ugyanis trónfosztás történt. Már nem a japán Supercomputer Fugaku a leggyorsabb nagyvas, hanem az USA által épített Frontier, amely az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium központjában épült meg. Egyelőre nem teljes rendszerről van szó, amit jelez az is, hogy a tervezett 29 megawatt helyett beéri 21,1 megawattal, vagyis később még bővülni fog.

Jelen formában viszont HPE Cray EX235a platformra épül, méghozzá 64-magos AMD EPYC processzorokat alkalmaz, ennek is a Trento kódnevű változatát, amelyeket Infinity Fabric 3.0-val, azaz memóriakoherens interfésszel bekötött AMD Instinct MI250X gyorsítók tesznek teljessé. A teljes rendszer a Linpack tesztben 1102 PFLOPS-ra képes az elméleti 1686,65 PFLOPS-ból, ami igen jelentős eredmény, nem kicsit utasítja maga mögé a korábbi csúcstartót, miközben nagyjából 8,7 megawattal kevesebbet is igényel.

A Supercomputer Fugaku megőrizte a második helyet, tehát azért a japánok még az élbolyban maradtak, viszont a dobogó legalsó fokára feljött a Finnországban megépített LUMI, amely szintén HPE Cray EX235a platformot használ, de kisebb méretben, így 64-magos, Trento kódnevű AMD EPYC processzorokat alkalmaz az Infinity Fabric 3.0-val kapcsolódó AMD Instinct MI250X gyorsítók mellett. Az elméleti maximális teljesítmény 214,35 PFLOPS, ebből 151,9 PFLOPS-ot teljesít is a Linpack tesztben, és a 2,94 megawattos fogyasztása extrém módon hízelgő a tempóját figyelembe véve.

A korábbi nagymenők, vagyis a múlt novemberben még második, harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és hetedik helyet elfoglaló Summit, Sierra, Sunway TaihuLight, Perlmutter, Selene és Tianhe-2A nevű nagyvasak mind visszacsúsztak két helyet. Míg a tizedik pozíciót a Franciaországban megépített Adastra szerezte meg, amely ismét egy HPE Cray EX235a-s rendszer, benne 64-magos, Trento kódnevű AMD EPYC processzorokkal, illetve Infinity Fabric 3.0-val bekötött AMD Instinct MI250X gyorsítókkal. Ennek a kiépítésnek a különlegessége, hogy évek óta az első szuperszámítógép, amely 1 megawatt alatti, egészen pontosan 921 kilowattos fogyasztással befért az első tízbe, és a 61,61 PFLOPS elméleti maximális teljesítményéből 46,1 PFLOPS-ot teljesít a Linpack tesztben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés