Hirdetés

APU-kat párosít CPU-kkal a készülő legerősebb szuperszámítógép

Eddig nem látott konfigurációt alkalmaz az El Capitan, de bizonyos szempontból logikus döntést hoztak a tervezők.

Még a 2020-as esztendő tavaszán írtunk arról, hogy El Capitan néven jön egy szupererős exascale szuperszámítógép is az USA-tól, amelyről akkoriban annyit lehetett tudni, hogy nagyjából 40 megawattos maximális fogyasztás mellett 2 EFLOPS fölötti számítási teljesítményt fog kínálni.

Mára kiderült pár fontos adalék a rendszer felépítéséről, mivel eddig csak azt lehetett tudni, hogy Genoa platformra épülő, Zen 4 magokat használó EPYC processzorokat alkalmaz majd AMD Instinct gyorsító mellett. A CPU tekintetében tehát ismert volt a rendszer alapja, de a HPCWire riportja leleplezte a gyorsítót is, amely az Instinct MI300 sorozatból kerül ki.

Az egész abból a szempontból érdekes, hogy az Instinct MI300 egy APU, vagyis úgy tartalmaz CDNA 3 architektúrára épülő multiprocesszorokat, hogy mellettük van pár Zen 4 magja is. Ilyennel eleddig nem lehetett találkozni szuperszámítógépes körökben, de valójában egyáltalán nem rossz gondolat a CPU-kat APU-val kiegészíteni, mivel így a késleltetésre optimalizált erőforrást igénylő folyamatok mindegyik beépített lapkán belül lefuttathatók.

Az El Capitan a tervek szerint a következő év során lesz összerakva, 2024 tavaszán pedig üzembe is állhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés