Hirdetés

Új királya van a zöld szuperszámítógépeknek

Nagyon helybenhagyta a mezőnyt a HPE Cray EX235a.

A green500.org frissítette a világ legenergiahatékonyabb szuperszámítógépeinek listáját, ami ezúttal váratlanul érdekes lett. Általánosan jellemző szokott lenni, hogy a leggyorsabb nagyvasak nem igazán számítanak hatékonynak, így nem annyira gyakori, hogy a leggyorsabb szuperszámítógép bekerüljenek a legzöldebb tíz közé.

Most azonban megtörtént ez is, ráadásul egészen érdekes módon, mivel a HPE Cray EX235a-s konfigurációra épülő, Instinct MI250X-szel kiegészített, Trento kódnevű EPYC platformot bevető szuperszámítógépek kibérelték a Green500 listájának első négy helyét. Azért a megszokott trend látszik, vagyis a trónt a Frontier TDS, a leggyorsabb nagyvas fejlesztőknek kiépített, 19,2 PFLOPS-os elméleti tempóra képes verziója szerezte meg 62,68 GFLOPS/W-os hatékonysággal. A második, harmadik és negyedik helyet viszont vitte a Frontier, a LUMI és az Adastra, méghozzá rendre 52,2, 51,6 és 50 GFLOPS/W-os hatékonyság mellett.

A további hat pozíciót sorban az MN-3, az SSC-21 Scalable Module, a Tethys, a Wilkes-3, az Athena és a Phoenix - 2022 húzta be. Ezek a top500.org listájában a legjobb százba se fértek be, lévén a maximális teljesítményük 2,07 és 5,05 PFLOPS közötti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés