Hirdetés

Univerzális hálózati eszköz digitális otthonokba

A Freecom nemrég bemutatta Storage Gateway WLAN nevű eszközét, amely nemcsak egy kisebb helyi hálózat alapköve lehet, hanem egyebek mellett adattároló, nyomtatómegosztó, médiaszerver szerepet is képes betölteni. Sokoldalúságát Intel XScale (ARM9) processzorának és Linux-kernelre épülő firmware-ének, illetve többféle integrált alkalmazásnak köszönheti, melyek futtatásához 64 MB RAM áll rendelkezésre.

A routerként is használható (kábel- vagy ADSL-modemre kapcsolható) készülék a WAN felé egy, a LAN irányában három 10/100 Mbps sebességű Ethernet porttal bír, emellett rendelkezik 802.11b/g szabványokkal kompatibilis Wi-Fi interfésszel. A biztonságot SPI tűzfal szavatolja. A Storage Gateway WLAN-ba egy 3,5 colos, IDE csatolós, 7200 rpm fordulatszámon üzemelő merevlemezt építenek, ez azonban nem minden: egy Serial ATA és négy USB 2.0 port révén további külső tárolóegységek köthetők rá (az egyik USB konnektor nyomtató hálózati megosztását is szolgálhatja).

A fájlok elérhetők Microsoft SMB/CIFS protokoll révén, a beépített FTP kiszolgálón keresztül, sőt az eszközön futtatható webszerver is, akár dinamikus oldalak létrehozását segítő MySQL adatbázissal és PHP szkriptekkel kiegészítve. Multimédiás tartalmak médiafolyamként történő továbbítására az integrált, UPnP-kompatibilis TwonkyVision AV-szerver ad módot, és a hálózati funkciók sorában említendő még a mailszerver is. Biztonsági másolatok készítését a mellékelt Acronis True Image szoftver segíti.

A Freecom Storage Gateway WLAN alumíniumházban foglal helyet, hűtőventilátora szabályozott fordulatszámú, merevlemezét használaton kívül automatikusan kikapcsolja. Winchesterének kapacitása 160, 250, 400 vagy 500 GB lehet, ennek függvényében alakul az eszköz ára is: 315, 369, 559 vagy 659 euró.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés