Hirdetés

UltraSparc IV+ immár high-end szerverekben is

A Sun nemrég bemutatott új processzora, az UltraSparc IV+ a középkategóriás szerverek után immár a high-end rendszerekbe is beköltözött, a vállalat ugyanis Fire E20K és Fire E25K nevű szervereit is elérhetővé tette az új CPU-val. A processzorok a hozzájuk tartozó memóriával együtt modulokon foglalnak helyet, ez lehetővé teszi, hogy egy rendszeren belül UltraSparc III, IV és IV+ chipek működjenek együtt.

A 64 bites, kétmagos UltraSparc IV+ 90 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készül, és 1,5 GHz-en üzemel. Integrált másodszintű gyorsítótára 2 MB-os, míg a külső L3 cache mérete 32 MB. A Fire E20K legfeljebb 36 processzort és 288 GB memóriát fogad, vagyis kétmagos CPU-k esetében 72 utasításszál szimultán kezelésére képes. A Fire E25K esetében akár 72 processzor és 576 GB RAM alkalmazására van mód, ez maximum 144 párhuzamos szálat jelent. A gyártó természetesen saját Solaris operációs rendszerét kínálja a szerverekhez.

A további fejlődés iránya egyelőre bizonytalan; jövőre elképzelhető az UltraSparc IV+ órajelének kisebb mértékű emelése, de elemzők szerint a Sun ezen a vonalon a későbbiekben egyéni fejlesztések helyett inkább a Fujitsuval fog kooperálni. UltraSparc V helyett ezek szerint a SPARC64 érkezik, melynek jelenlegi generációja 2,16 GHz-ig skálázódik ugyan, de a kétmagos SPARC64 VI még mindig várat magára.

A Sun saját csúcskategóriás többmagos processzora, melyet Rock kódnéven fejlesztenek, 2006 derekán jelenhet meg, ezt azonban még megelőzi a kisebb Solaris-alapú rendszerekbe szánt Niagara a maga nyolc magjával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés