Hirdetés

Rádupláz a Tyan

Megfigyelhető, hogy a PC-s komponenspiacon megjelenő új fejlesztésekre – legyen az bár egy új grafikus vezérlő, vagy alaplapi lapkakészlet – a legtöbb nagynevű gyártó gyakran a kész, végleges termékek szállítása előtt, a bejelentéskor azonnal lecsap, ezzel is egyfajta versenyt gerjesztve a piacon. A Tyan Computer Corporation nem tartozik a fenti cégek közé; a tajvani bázissal rendelkező vállalat komótos tempóban szolgáltatja újdonságait, nem próbál meg versenyezni a végfelhasználói piac domináns szereplőivel, már csak azért sem, mivel zömében a szerverpiacra fejleszti termékeit, márpedig ott a hosszúra nyúló, alapos fejlesztési folyamat és tesztfázis elengedhetetlen egy termék világrajövetele előtt.

A vállalat a fenti szemlélet jegyében fogant terméket jelentett be a napokban; a Tomcat K8E-SLI a Tyan első, kétmagos Athlon 64 processzorokat kezelő és az SLI technológia kiaknázására felkészített alaplapja, mely hosszú hónapokkal az SLI technológia és a kétmagos Athlon processzorok megjelenése után debütált. A Tomcat K8E utódjául szánt alaplap elsősorban csúcsteljesítményű grafikus munkaállomásokba, vagy belépőszintű szerverekbe kerülhet, a gyártó ehhez igazodva két változatban is kínálja ugyanazon modellszám alatt a K8E-SLI-t, ugyanakkor a két alaplap közül csak az egyik támogatja ténylegesen is az SLI üzemmódot.

Az NVIDIA nForce pro2200, vagy nForce4 Ultra lapkakészletét tartalmazó alaplapok közös vonása, hogy mindegyikük fogadja az összes Socket 939 foglalatba illeszkedő AMD processzort, beleértve az Athlon 64, FX, X2 és Opteron 100 sorozatba tartozó típusokat, mindemellett maximum 4 GB DDR400-as memória kezelésére képesek. Mindkét modell három hagyományos PCI csatolóval rendelkezik, továbbá négy SATA II és két Ultra-ATA tárolóegység köthető hozzájuk.

Az nForce4 Ultra lapkakészletre épülő S2866G3NR típusjelzést viselő változaton a gyártó elhelyezett egy PCI csatolón keresztül kommunikáló, 16 megabájt memóriával ellátott XGI Volari Z7 grafikus vezérlőt, illetve a két gigabit Ethernet hálózati vezérlő mellé került egy lassabb, fast Ethernet megoldás is. Ezzel szemben az nForce pro2200 chipsetet tartalmazó S2866A2NRF-ről lemaradt az integrált grafika, erre a modellre azonban – szemben az előző változattal – került plusz egy PCIe csatoló, amely lehetővé teszi az SLI technológia kiaknázását, továbbá egy Realtek audiovezérlő és egy FireWire kontroller is a VIA tálalásában. Utóbbi alaplapról mindemellett lemaradt a fast Ethernet vezérlő, ettől eltekintve azonban a két termék megyegyezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tyan

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés