Hirdetés

Jöhetnek az ujjlenyomat-olvasós tapipadok

Az iPhone 5s megjelenése óta újból előkerültek az ujjlenyomatolvasó-szezorok a fiók mélyéről, és egyre több gyártó gondolkodik el azon, hogy miként is lehet népszerűbbé, használhatóbbá, egyszerűbbé tenni az üzleti laptopokon többségén egyébként már évek óta fellelhető kiegészítőt. A notebookokban használatos trackpadek és touchpadek gyártásában jártas Synaptics már el is készítette saját megoldását, amelyet SecurePad névre keresztelt. A "biztonságos tapipad" lényegében nem más, mint egy hagyományos tapipad ujjlenyomatszenzorral a bal felső sarkában, mely utóbbi természetesen nem azonos az eddig használt notebookos megoldásokkal, ahol a felhasználónak végig kellett húzni az ujját. A SecurePadban lévő kapacitív érzékelőmodul viszont sokkal inkább az Apple iPhone 5s vagy éppen a Samsung Galaxy S5 által használt megoldásokra hajaz.


[+]

A SecurePad érdekessége felépítésén túl, hogy a gyártó tagja a FIDO (Fast Identity Online) Alliance-nek olyan nagy iparági nevek mellett, mint az ARM, Dell, Google, Lenovo, Microsoft, Qualcomm, Samsung, de említhető a szolgáltatásokat nyújtó cégek közül a Netflix, illetve pénzügyi szektorból a Visa, MasterCard és a PayPal. Ebből már sejthető, hogy a SecurePad nem csak alap dolgokra lesz használható, hanem jelszavak biztonságos bevitelére, PIN-kódok helyettesítésére és akár fizetés engedélyezésére is. Valószínűleg a Synaptics SecurePad bejelentésének időzítése sem véletlen, hiszen a FIDO épp ezt megelőzően jelentette be az ujjlenyomat-hitelesítő szabvány 1.0-s verzióját.

A Synaptics már elérhető az OEM-ek számára akár a képen látható elkülönített gombos kivitelben, akár rejtett gombos ClickPadként, sőt nyomásérzékeny, úgynevezett ForcePad megoldásként is. Sőt a szenzor helye tetszőleges lehet, de a Synaptics a bal felső sarokban való elhelyezést javasolja. A notebookgyártók akár már ma építhetnek notebookot a SecurePaddal. Mindazonáltal a gyártó közleménye szerint az újdonságot nem az üzleti, hanem úgymond a konzumer masinákba szánják, és előállítása, beépítése is kevésbé költséges, mint az eddig használt technikáé. Mindezek ellenére szinte biztos, hogy a SecurePad egyfajta extra lesz a jövő notebookjaiban, így várhatóan a drágább modelleken prémium kategóriás laptopokban, Ultrabookokban köszönhetnek vissza, leghamarabb vélhetően a 2015-ös évben, akár már a januári CES kiállítás alkalmával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés