Hirdetés

Újabb Parhelia a Matroxtól

A Matrox Parheliát remélhetőleg senkinek sem kell bemutatni. Amennyiben mégis, itt található cikkünk a 256 bites DDR RAM-ot és akár 3 képernyőt kezelő szörnyetegről...

A Parhelia ugyan potom két évet késett, mégis, viszonylag nagyot szólt. 16X FAA élsimító eljárásával, szimultán 3 képernyő támogatásával, DirectX 8.1 (és félig DirectX 9) kompatibilitásával az élbolyba került, papíron. A valós teszteredmények azonban nem a Matroxot igazolták, a méregdrága Parhelia sokszor a GeForce4 Ti4600 mögött is lemaradt. A Matrox igazából csak a gyakorlatilag tökéletes 2D maggal (512 bites, pl), illetve a sok, profiknak szóló feature-rel tudott büszkélkedni.

Mivel a TFT monitorok éveken belül, de biztosan leváltják a CRT-ket, valamint az ATi és az nVidia sokkal olcsóbb kártyái is jobban teljesítenek a profi CAD/CAM alkalmazásokkal, a Parhelia még kevésbé vonzó alternatíva. A nemrégiben kiadott, "profi" felhasználáshoz írt Parhelia driverekkel a legerősebb Parhelia is gyengébb 3DStudio MAX alatt, mint a GeForce4 Ti4600!

Ennek ellenére a Matrox úgy döntött, van még szufla a Parhéliában, is kiadja egy butított változatát. Az új verzió 64 MB RAM-mal készül, alacsonyabb órajelen (tehát kevesebb, mint 220 MHz a GPU-nak) és az FAA antialiasing eljárást sem tudja majd. Az ára potom 250 dollár, tehát több, mint az ATi Radeon 9500-é, és majdnem annyi, mint a GeForce4 Ti4600-é.

Sok. De az ítéletet a piac mondja ki, hamarosan.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés